Новото лявоцентристко обединение Коалиция за България ще се яви на изборите за Европейски парламент със седем партии, каза вчера Валери Иванов, председател на русенската централа на политическа партия Алтернатива за българско възраждане, която е в основата на обединението.
Другите партии са Обединен блок на труда - български лейбъристи, Политическо движение социалдемократи, Българска партия либерали, Движение на социален хуманизъм, Възраждане на отечеството и Българска левица. Подписаното на 30 март споразумение важи за участие в целия цикъл от избори в следващите 5 години, като ще се работи за постигане на силна държава и сигурност на гражданите, борба с бедността и демографската катастрофа, гарантиране на енергийната сигурност на България, възраждане на българското село и общодостъпно и качествено здравеопазване и образование.
Тук не говорим за малка и голяма партия, ще работим на принципа на партньорството, толерантността и равнопоставеността, подчерта Валери Иванов.
Водач на листата с 27 кандидати за Европарламента е проф.Боян Дуранкев - специалист по глобалистика, стратегическо планиране и маркетинг, а на последно място е националният председател на АБВ Румен Петков. В нея са и две млади русенки - юристката Калина Найденова е на 15 място, следвана от Цветелина Петрова с бакалавърска степен по европеистика. Обединението е регистрирано в ЦИК със 7017 подписа, 450 от които са от Русе.
Не съм оптимист за голяма избирателна активност, но смятам, че тези които влязат в Европейския парламент, трябва да работят активно за България. Само един пример - можеше ли да бъде преодолян планът „Макрон“, който обрича българските товарни превозвачи? Този проблем не възникна сега, а през 2007 година, когато се направиха първите предложения за тези изисквания на Европа. Тогава също имахме евродепутати, но никой от тях не му обърна внимание, каза Иванов.
По повод претенциите на БСП, че името Коалиция за България е нейно, Валери Иванов коментира, че това обединение е създадено от Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин в годините, когато тази партия е жънела успехи. През 2013 година обаче това наименование изчезва от политическия хоризонт. Три години по-късно едно физическо лице регистрира Коалиция за България и я дава на ПП „Възраждане на отечеството“, която влиза в новото лявоцентристко обединение и в неделя Румен Петков го регистрира в ЦИК.