Поръчката за избор на фирма, която да се заеме с дългоочакваната реконструкция на бул."Трети март" и укрепването на Сарайския мост, е пусната повторно. В началото на февруари предишната процедура беше спряна, след като единственият участник в нея - строителното обединение "Минстрой - Пътища и мостове" оттегли офертата си и се отказа от участие. Сега общината рестартира поръчката за малко над 8,7 милиона лева, които се осигуряват от трансграничната програма по съвместен проект на община Русе с окръжния съвет в Гюргево.
Предвидено е основната пътна артерия в Западна промишлена зона - булевард „Трети март“, да бъде цялостно ремонтиран и модернизиран, а конструкцията на проблемния Сарайски мост да се усили. И булевардът, и мостът са основна точка на града към главните пътища Русе-Велико Търново/София, част от коридор 9, и се използват интензивно. Състоянието им от доста години е лошо, а с предстоящата реконструкция се цели да се реши този много стар инфраструктурен проблем на града. 
Идеята беше работата да започне през пролетта, но бе осуетена от провала с избора на кандидат. Срокът за кандидатстване по новата поръчка е до края на месеца, а на втори май ще стане ясно има ли желаещи да я изпълнят и кои са те. След това обаче има срокове за оценяване на офертите и за класиране, за да се стигне до окончателен избор на изпълнител и сключване на договор. 
Както е известно, старият водопровод по бул. „Трети март“ беше подменен, за което ВиК-Русе инвестира около 200 000 лева. 
А иначе булевардът с дължина 2.7 км ще бъде с четири ленти - по две в посока, и два тротоара с плочки. Ще се направи и велосипедно трасе. Местата на спирките на градския транспорт ще бъдат запазени. При ремонта на Сарайския мост ще се обхване и територията на 50 м преди и след него. През 2004 година поради опасност от изпадане на подвижните лагери под Сарайския мост е изградено стоманено подпорно скеле на бетонови фундаменти. По-късно е извършено и аварийно укрепване на западния устой и греди на съоръжението. След предстоящия ремонт подпирането на централния отвор ще бъде премахнато, за да може да се използва пътят под моста. 
Реконструкцията ще се направи на няколко етапа - от пътен възел „Сарая“ до кръстовището с ул.“Капитан Райчо Николов“, от кръстовището до връзката с пътя Русе-Търново и третият етап е самият мост. Срокът за изпълнение на поръчката е 465 дни.