Данните показват, че за периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е достигнал 34%. Това заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на Годишните награди на ИКЕМ “Кубратов меч” за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г., които се провеждат за осма поредна година.

Заместник-министър Борисов обяви, че към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 7246 бр. От тях леки автомобили изцяло електрически са 741 бр., а хибридните – 5 753 бр., което е ръст от над 600% за последните 5 години.

„Ще използвам възможността накратко да спомена някой от по-важните инициативи, за които Министерството на икономиката има съществен принос, в подкрепа на електрическата мобилност“, подчерта Борисов. По думите му през 2010 г. България е една от деветте държави-членки на ЕС, които са подкрепили със Съвместна декларация приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа, още на етапа приемане на първата европейска стратегия за развитие на чистите превозни средства.

Заместник-министър Борисов заяви, че един от основните приоритети на Министерство на икономиката е свързан с Иновационната стратегия за интелигентна специализация, в която електрическата мобилност заема важно място в една от четирите приоритетни области за развитие икономиката на страната ни.