България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна.

Днес парламентът изслушва Екатерина Захариева по инициатива на „Обединени патриоти“. Тя трябва да разясни подробности пред относно изявлението на турския си колега Мевлют Чавушоглу, който намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията. Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, а те доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой.

И в изявлението на неговия говорител, и в неформален разговор с мен, Чауошоглу подчерта, че неправилно са приети думите му. Това е един вид извинение, каза Захариева.

Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения, каза още Захариева от парламентарната трибуна.