Парламентът прекрати пълномощията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Оставката на Добрев бе вкарана като извънредна точка в дневния ред на днешното пленарно заседание и бе подкрепена с гласовете на 96 народни представители, 7 гласуваха „против“, а 3 се въздържаха.

Добрев напуска парламента, но остава областен координатор на ГЕРБ в Хасково. Той депозира оставката си след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов и аргументира личния си акт като знак на солидарност със своите колеги, които напуснаха постовете си само заради съмнения.

Името на Добрев също бе замесено в имотния скандал, довел до няколко оставки в редиците на управляващите. Според публикация в „Биволъ“ членове на семейството на депутата са сключвали имотни сделки на рекордно ниски цени за София от 270 евро на квадратен метър.

Настоящата оставка е втора за Делян Добрев в рамките на този парламент. През 2017 г. той обяви желание да напусне парламента след сигнал на БСП за роднински назначения в местната община. Тогава парламентарната група на управляващите застана зад своя колега, а оставката му бе отхвърлена от мнозинството. След това Конституционният съд излезе с решение, че народните представители не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно самият Добрев оттегли своята оставка от деловодството и остана депутат.