Неуредена среща с кмета на Русе Пламен Стоилов се оказа пламъчето, запалилo фитила на 38-годишния мъж, който в понеделник счупи с метална тръба едно от стъклата на входната врата на общината и остави бележка. Инцидентът, за който „Утро“ вчера съобщи, приключи с ареста на нападателя, който до този момент е неизвестен както на полицията, така и на здравните власти.
Това със сигурност ще се промени поне по отношение на МВР, в чийто масиви името му вече фигурира. А в каква посока ще поеме образуваното досъдебно производство ще покаже предстоящата експертиза в Областния център за психично здраве.
Атаката в понеделник се оказа кулминация на започнало да се трупа още в петък напрежение. Тогава мъжът отива при охраната на входа на общината и иска да говори с Пламен Стоилов. Служителите обясняват, че кметът има приемен ден във вторник и е нужно само да си запише час, но посетителят троснато и поръчва все пак да му уредят срещата и си тръгва, без дори да си каже името.
В понеделник около 12.30 часа отново се появява на портала в общината и иска да се качи при Плaмен Стоилов, но охранителят го спира, тъй като няма уговорено посещение. Тогава непознатият вади от чантата си къса метална тръба с увита около нея бележка и я забива в стъклото на входната врата. С два скока охранителят стига до него и успява да го задържи, преди да нанесе втори удар. Минути по-късно полицаи от Първо районно го прибират в управлението заедно с тръбата и бележката, която гласи „Искам среща с кмета, докато не ме уредите да вляза при него, ще чупя стъкла на входната врата!“.
Докато изясняват ситуацията полицаите му обясняват, че кметът не отказва срещи с граждани, вдига мобилния си телефон и на непознати номера, а ако не успее да отговори, връща обаждането.
Тези работи не стават така, аз спешно трябваше да се срещна с кмета, а не да му въртя по телефона и да го чакам да ми се обади, тросва се задържаният и продължава да настоява за среща.
По-вероятно сега обаче е да се срещне с правосъдието.