Спектакълът „Легенди за красива Трявна“ пожъна снощи аплодисменти в читалище „Пенчо Славейков“ в града на старите майстори дърворезбари и възрожденския дух.
Творческият екип, който пресъздава уникалната атмосфера в емблематичния български град посредством стилистиката на съвременните синтетични спектакли - актьорско и танцово присъствие и аудиовизия, е дело на русенски творци.
Сюжетът предлага няколко от най-свидните за Трявна легенди: облогът на майсторите-резбари в Даскаловата къща, за занаята на казасите /изкуството суровата коприна да се превръща в красива декорация/, за сокаите /величествените подобни на корони женски накити/ и за градежа на Часовниковата кула.
Представлението се реализира от консорциум с членове театър „Камила“ и сдружение „Европейски пространства 21“. Автор на сценария, написан в стихове, е Илия Деведжиев, той е и режисьор на спектакъла заедно с Димитър Липовански. Костюмите са дело на Виолета Радкова - художник и сценограф, хореографията - на Петя Бонева, а музиката е композирана от Красимир Тодоров, който работи с формации като „Д2“, „Акага“, „Булгара“. Видеомонтажът е на Теодор Мечев от „Арена Медиа“.
В „Легенди за красива Трявна“ участват танцово студио „Импулс“ и Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, балетисти от Русенска опера, актьорът Иван Самоковлиев, младите Мая Станева и Радина Неделчева, дуо „Огнени сърца“.