Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще започнат да спират във вечерните часове днес, но утре отново се очакват краткотрайни превалявания.

Тази сутрин най-големи водни количества са отчетени в София – 31 л/кв.м. На второ място е Кърджали с 25 л/кв.м и Хасково с 24 л/кв.м. В Сандански са паднали 22 л/кв. м дъжд.

По данни на МОСВ в Дунавския басейн повишения на речните нива ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р. Вит (р. Лом, р. Огоста, горните части от водосбора на р. Искър) и в планинските части от водосборите на р. Вит, р. Осъм и р. Янтра. От следобедните часове на 09.04 ще започне понижение на речните нива, като в резултат на оттичане повишения ще има все още в долните течения на основните реки. На 10.04 водните нива в реките от басейна ще се понижават или ще са без съществени изменения. На 11.04 в резултат на валежи са възможни нови краткотрайни повишения на речните нива в басейна.

Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предупреждения за наводнения има днес в горните части от водосбора на р. Искър над гр. Нови Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 9, 10 и 11.04.2019 г. около и над средномногогодишните стойности.

И моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 09, 10 и 11.04.2019 г. водни количества около средномногогодишните стойности. Днес (08.04) речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 09, 10, 11, 12 и 13.04.2019 г. ще бъде около средномногогодишната стойност.

В Черноморския басейн на 10 и 11.04 речните нива ще са без съществени изменения, като в резултат на валежи нови краткотрайни повишения на нивата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 срещу 11.04.