Учениците от първите класове в основно училище „Тома Кърджиев“ първи в Русе боядисаха великденски яйца. Това стана на първите тазгодишни занимания на традиционната Великденска работилничка, която вече отвори врати в Общинския детски център за култура и изкуство. 
Ръководителката на клуб по народно-приложно изкуство и етнография „Непресъхващ извор“ Теменужка Донева посрещна най-нетърпеливите русенчета, които искат да се подготвят за наближаващия голям празник. Тя им разказа за символите и знаците, характерни за Възкресение Христово, и ги запозна с най-популярните техники за боядисване на яйца. След това момичетата и момчетата сами се втурнаха да потапят сварените яйца в шарените багрила, като боядисването ставаше и по класическата рецепта, и по друга, която прави мраморен рисунък. 
Децата си носят само яйчица, всички останали материали осигуряваме ние от ОбДЦКИ, каза Донева. Днес тя посреща по-големите ученици от „Тома Кърджиев“. В сряда в работилничката се очакват ученици от училище „Отец Паисий“, в четвъртък - от „Йордан Йовков“, а в петък - от „Ангел Кънчев“. За първи път тази година училищата ще използват своите школски автобуси, за да докарат децата за заниманията, каза Донева.