В понеделник ще издадем заповед за спирането на строителството на „Златен век“. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя говори след срещата с инициативен комитет "Лозенец", организирана от премиера Бойко Борисов. Гражданите от години настояват, че строителството на сградата в този ѝ вид е незаконно.

„Ние следваме законовата процедура за спиране на строежа на „Златен век“, не го правим под обществен натиск. След ноември 2018 г. текат дебати относно това налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения. Но лично аз в кореспонденция с г-н Никола Вапцаров от инициативен комитет „Лозенец“ съм написала, че законът няма ретроактивно действие“, заяви Аврамова, цитирана от „Фокус“.

„Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже. Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера. И според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето“, обясни Аврамова.

Малко по-късно днес от позиция на "Артекс" стана ясно, че управителят на строителната фирма Пламен Мирянов иска среща с премиера Бойко Борисов заради казуса със сградата "Златен век" в София. В позицията на компанията се казва, че твърденията на инициативния комитет "Лозенец" са неверни и уронват престижа на дружеството. 

"Според нас хора от Инициативен комитет „Лозенец“ като г-н Мариан Башур, г-н Никола Вапцаров и г-н Войслав Тодоров, посредством една фейсбук страница, няколко протеста и много похабено време и ресурси на администрации и медии, повтарят в купом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции. ИК „Лозенец“ непрекъснато подлага на съмнение законността на нашия проект и работата на ДНСК. С всички тези провокативни действия се внушават твърдения неотговарящи на истината", става ясно от писмото на "Артекс".