Русе е любима дестинация на немския бизнес и 27.01% от преките чуждестранни инвестиции в областта са от Германия. Немски фирми държат 5.62 от дълготрайните активи и реализират 4.14% от продажбите на русенската икономика. В германски компании работят 2.67% от заетите в града и областта, т.е. един на всеки 37 души. Това показва анализ на германските инвестиции в България на Института за пазарна икономика.
Единствено в София процентът на германските инвестиции е по-голям отколкото в Русе - 29.90%. Нещата обаче са несравними, тъй като в столицата са регистрирани централите на голям брой компании, които оперират в цяла България, като „Метро“, „Кауфланд“, „Лидл“ и др. Във всички други области немските инвестиции заемат в пъти по-малък дял. 
Очевидно логистичните предимства на Русе привличат германските фирми, които използват транспортните коридори и река Дунав, за да произвеждат тук стоки, които лесно да изнасят в родината си и други западноевропейски държави. Нещо, което е от голямо значение и за живеещите в Русе, тъй като производства за износ осигуряват постоянен паричен поток към местната икономика. 
Мнозинството от германските инвестиции са съсредоточени в две големи фирми с германска собственост - „Каолин“ и производителят на авточасти „Витте Аутомотив България“. Тези две фирми формират повече от половината от общия обем на преките чужди инвестиции в областта, посочват от ИПИ. В региона обаче оперират и други големи компании като „БТБ България“, в която работят близо 1000 души, като производителя на печатни платки „СЕТ“ АД. А тази година се очаква стартът на още една германска мегаинвестиция на „Бадер“. Заводът за кожени тапицерии на компанията ще даде работа на 700 души в следващите две години.