Близо 200 пожара в сухи треви са станали в Русенско, засегнати са общо над 3500 дка, но за съжаление няма санкционирани нарушители. Това е констатацията на пожарната в Русе за първите три месеца на годината.
„За да има глобен за такова нерегламентирано палене, трябва да има свидетел, който да посочи даден извършител, и от своя страна пожарната да наложи санкции на подпалвача. За съжаление при тези пожари винаги липсва звеното със свидетеля и по тази причина констатираме и гасим пожари, но без заловени и наказани“, коментират от пожарната.
По нашето законодателство тази процедура е забранена с няколко закона и разпоредби, но въпреки това земеделци и собственици в малки стопанства прибягват към лесното запалване на стърнища и нерегламентирани сметища във вилните зони с цел пролетно разчистване. Единственото положително при тези палежи е, че само 5 от случаите са с нанесени материални щети. Изгорял е един автомобил, при други два са пострадали селскостопански постройки и при останалите два са засегнати съседни овощни градини.
От пожарната призовават да не се прибягва към този начин на разчистване на терени, защото се унищожава хумусен слой и се изгарят всички живеещи на дълбочина до 15 сантиметра в почвения слой животни, а възстановяването на почвата и биоразнообразието изисква доста време. Най-опасно е паленето в района на защитената местност Калимок, където теренът е блатист и не може да се гаси с техника. Там тези пожари стават неконтролирани и загиват много едри и дребни диви животни.