След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки, изнесена от старозагорския митрополит Киприан, днес в църквата на Бачковския манастир се състоя въдворяването на длъжността игумен на епископ Сионий.

Смяната на предишния игумен архимандрит Самуил бе оповестена от Светия синод преди дни, без да се посочва конкретна причина. От пет години епископ Сионий е игумен на Троянския манастир и се прояви като много добър мениджър, въздигна обителта, направи я привлекателна за миряните, оттам и устойчива финансово. Очевидно тази е причината и за избора му за новия пост, който е своего рода повишение, тъй като след Рилския манастир, в списъка на синодалните манастири втори е Бачковският.

Величкият епископ Сионий е на 50 години, роден в София със светското име Стефан Радев. Възпитаник е на Немската гимназия, а след военната си служба завършва Софийската духовна семинария “Свети Иван Рилски”, по-късно и Богословския факултет на Софийския университет, има и специализация в Германия. Бил е игумен на Клисурския манастир, а в края на 90-те е учител, а по-късно и ректор на Софийската духовна семинария.

“Поемам новото си богослужение с послушание”, каза днес след церемонията по въдворяването епископ Сионий. “В дните преди Великден най-важни са богослуженията”.

Много миряни бяха дошли да станат свидетели на службата и на церемонията по въдворяването, сред тях имаше и рокери, с които дядо Сионий се спря за снимка. Макар и временно да управлява и двата големи манастира, на Великден той ще служи в Бачковския. Предстои Светият синод да посочи заместника му в Троянския манастир.

Старозагорският митрополит Киприян, представляващ днес на церемонията Светия синод, определи новата длъжност на дядо Сионий като трудна. Наистина това е третата смяна на игумен само за пет години – със скандал оттук беше изгонен дядо Борис, последва смяната на дядо Симон и сега на дядо Самуил. Манастирът в момента е с реставрирани стенописи на църквата и обновено крило за настаняване, много от промените бяха извършени от дядо Симон. Проявленията на новото управление на един от най-старите и големи манастири у нас се очаква с интерес.