Как да се намерят допълнителни възможности за подобряване на ефективността на пропускателния режим на Дунав мост - отговор на този въпрос потърси вътрешният министър Младен Маринов в сряда по време на посещението си в Русе.
Темата беше повдигната по време на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния в Букурещ, посочи Маринов и също се обяви за построяване на втори мост край Русе.
Петиция с искане на по-добра организация на Дунав мост и по-бързо преминаване на границата близо седмица върви и в сайта peticiq.com. 
Дунав мост е най-натовареният пункт на българо-румънската граница. Статистиката от последното денонощие показа, че през него в страната ни са влезли 782 леки автомобила, 1115 камиона и 81 микробуса и автобуса. В обратната посока са пътували 684 коли, 938 тира и 133 микробуса и автобуса. Проверени са 7049 души, в двете посоки. Тези цифри се умножават почти по три през лятото и по време на струпването на няколко почивни дни около национални и други празници. 
Агенция "Митници" има капацитет за измерване на обща маса и претоварване на ос на 2000 товарни автомобила за денонощие, при обичаен трафик среднодневно от 1500 до 1800 камиона. На изхода към Румъния товарните автомобили се обработват на четири трасета, а след предстоящото пускане на зона "Изток", която ще поеме входящия трафик, капацитетът за обработка ще нарасне до 3000 камиона. Предимствата на новата зона са увеличеният два пъти капацитет за пропускане на хора и превозни средства при влизане в страната и значително по-голямата буферна зона за изчакване.
Заедно с министър Маринов и директора на Гранична полиция Светлан Кичиков в инспекцията участваха новият председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Пламен Нунев, областният управител Галин Григоров и директорът на регионалната дирекция Гранична полиция Димитър Чорбаджиев.