Лавандулови полета, потънали в пухкави туфи нежновиолетов цвят карат посетителите в неголямата русенска галерия "Ави арт" буквално да долавят аромата на дъхавата билка. А струи този аромат не от шишенце с лавандулово масло или от миризливо картонче, а от картините на съвременния художник Месрур Сабит.
Няколко негови работи са сред новите ми попълнения, казва галеристката Илвие Халилова. И разказва с няколко изречения за автора. Роден е в Исперих, но от доста години живее и работи във Велико Търново. Бил е асистент в университета, но преди известно време си дава сметка, че преподаването му изяжда твърде много време и енергия, затова се отдава само на рисуване в ателието си на хълма Царевец. Месрур Сабит с голям успех излага в галерии във Велико Търново, Варна, в София. Радвам се, че предостави картини, които могат да зарадват русенските ценители, казва Илвие. 
Сред нейните нови придобивки, които правят още по-отчетливо пролетното настроение, има и други емблематични съвременни автори с разпознаваем почерк.
Такъв е Стефан Георгиев, чийто специфичен стил трудно може да се сбърка с нечий друг. Едрите мазки маслени бои по причудлив начин оформят неговите цветни послания, като съчетават различни жанрови особености, обединявайки приказката, библейските сюжети, иконичната портретност. Близо 20 години Стефан Георгиев е живял в Гърция, наскоро се е завърнал в България и живее във Велико Търново. 
Друг акцент са работите на пловдивския художник Евгени Петров, пейзажите и натюрмортите на Веселин Радулов /съученик на русенския скулптор Зюхтю Халит от Художествената гимназия в Казанлък, сега е преподавател там/. Към всичко това се прибавят и нови работи на артистичното семейство на Милена и Алли Ал Джибури от Добрич. Русенските ценители, които вече познават техните вълшебни керамични миниатюри, сега могат да се полюбуват на нова серия керамики, които едновременно запазват стила на арт двойката и внасят нова свежест с цветовете и сюжетите.