Премиерът Тереза Май поиска от Европейския съюз да отложи напускането на Великобритания от блока до 30 юни, като удължаването ще приключи по-рано, ако парламентът одобри споразумението за Брекзит, предаде Спутник.

“Обединеното кралство предлага това удължаване да приключи на 30 юни 2019 г. Ако страните са в състояние да го ратифицират преди тази дата, правителството предлага този срок да бъде прекратен по-рано”, пише Мей в писмо до председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Тя отбеляза също, че страната няма да участва в парламентарните избори на ЕС, насрочени за 23-26 май 2019 година.

По-рано тази седмица британските законодатели гласуваха с 313 на 312, за да принудят премиера Тереза Мей да договори ново удължаване по член 50 с Брюксел, за да се избегне излизането без сделка, след ЕС определи крайния срок за 12 април.

В писмото си Мей заяви, че иска да се увери, че Великобритания напусна блока след 46 години по един организиран начин, със споразумение, което би могло да спомогне за развитието на сложни политически, охранителни, дипломатически и икономически връзки.

“Политиката на правителството винаги е била и остава да напусне Европейския съюз по урегулиран начин и без прекалено забавяне”, пише Мей. “Правителството се съгласява, че напускането със сделка е най-добрият исход”, допълва тя.

Непосредствено преди да бъде оповестено нейното писмо стана ясно, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск възнамерява да предложи на държавите-членки днес оферта към Великобритания за гъвкаво 12-месечно отлагане на Брекзит, за да й се даде време да подготви урегулирано оттегляне.