Чл.-кор.проф.Стефан Станчев е роден в Русе и тук е завършил средното си образование. През 1985 година завършва Медицинска академия-София и веднага постъпва като хирург в болница „Юлия Вревска“ в Бяла. Година по-късно идва на специализация при доц.Михаил Михайлов в тогавашната Окръжна болница в Русе. От 1988 година след спечелен конкурс за асистент по ортопедия и травматология започва работа в Института за лечение на чужди граждани в клиниката по ортопедия и травматология към Медицинска академия-София, където го обучават редица известни специалисти-създатели на новата ортопедия като проф.Колевич, проф.Владимиров, проф.Джеров, проф.Кожухаров и доц.Каймакчиев. След 2000 година тази болница от Институт за лечение на чужди граждани става нормална болница, а по-късно е преименувана в „Света Ана“, където проф.Станчев работи и в момента. 
През 1992 година той придобива специалност ортопедия и травматология. От 1993 до 1995 година медикът специализира в институт „Кало“ във Франция. След прибирането му в България става доцент, през 2016 година придобива степен професор. избран е за член-кореспондент във франция, където специализира спинална /гръбначна/ хирургия. 
Проф.Станчев е провел редица специализации в областта на протезиране и репротезиране на големите стави на човешкото тяло, както и хирургични интервенции при последствия от травми на опорно-двигателния апарат. Провел е и редица специализации в областта на изкривяванията на гръбначния стълб, последствия от счупвания на прешлени, дегенеративни заболявания на гръбначния стълб. От ноември миналата година проф.Стефан Станчев е началник на новосъздаденото отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Медика Русе“.

- Проф.Станчев, представете с няколко думи отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Медика Русе".
- Отделението разполага с 15 ортопедични легла, разположени по две в стаи, оборудвани със самостоятелни санитарни възли. В операционния блок има изключително добри и съвременни апарати, апаратура за мини инвазивна хирургия, както и с 3D рентген. Освен мен в отделението работят още доказаните специалисти д-р Гуарав Сети и д-р Пламен Ванев, както и двама специализанти.
- Неотдавна казахте, че в отделението се извършва спинална хирургия. Какво представлява тази интервенция?
- Спиналната хирургия е идентична с понятието гръбначна хирургия. Най-кратко казано тя оправя туберкулозни гръбнаци, извършва с хирургична корекция и лечение на абсолютно всички заболявания на гръбначния стълб и на гръбначния мозък.
Съвременната спинална хирургия в България започва в страната след връщането на доц.Каймакчиев от Франция, където прекарва дълго обучение и после поставя основите й в нашата медицина. Вторият след него с дълго обучение в института "Кало" във Франция съм аз и също обучавам хирурзи по спинална интервенция.
- Спрете се по-подробно на заболяванията на гръбначния стълб и гръбначния мозък.
- Това са заболявания, които се делят на вродени - малформативни прешлени, вродени сколиози, и придобити, към които спадат изкривявания, тифози, приплъзвания между прешлени, травми и други. За отбелязване е, че травматологията в днешно време заема все по-голяма част от патологията на гръбначния стълб. Характеризира се с изключително висока енергийност и много тежка клинична картина, тъй като тук става въпрос за тежки катастрофи или падания по невнимание от различни височини. 
Заедно с нея се увеличава процентът на артрозните заболявания, които засягат междупрешленните дискове или малките ставички на гръбначния стълб и най-общо казано водят до стеснение на самия гръбначно-мозъчен канал в различните му сегменти с притискане на коренчета и процент на инвалидизация.
- Кое е задължителното при гръбначната хирургия, което специалистите трябва да знаят?
- Задължително е добре да се познава анатомията и самата патология, защото за едно заболяване на гръбначния стълб от травма времето е безценно, за да се постигне необходимият ефект за подобрение и възстановяване и болният да се адаптира по-добре в обществото. Сега ще ви дам пресен пример с пациент, когото оперирах миналата седмица. Това е 52-годишен шофьор, който преди месец и половина паднал от каросерията на висок камион и получил силни болки в гърба. В началото се лекувал при невролози, но десния му крак получил пареза и вече не можеше да се движи нормално. След като дойде при мен, снимката показа, че лумбален прешлен е притиснал коренчета на гръбначния мозък и без да губя време, го оперирах и стабилизирах. В понеделник - 1 април, пациентът бе изписан в добро здраве и от предписаната му терапия пак ще може да движи свободно десния си крак. Ето защо в спиналната хирургия е важна всяка минута и дори секунда за стабилизиране на пациент с увреден гръбначен стълб.  
За съжаление освен във Варна и Плевен на други места в Северна България не се извършва спинална хирургия. Затова моята цел беше да вкарам тази интервенция и в Русе и с помощта на доц.Кирил Панайотов осъществихме тази моя мечта в УМБАЛ "Медика Русе", тъй като и тук има тежки катастрофи, паднали от високо хора и много пенсионери с възрастови изменения. Наред с това обучавам колеги в "Медика Русе" и тук можем да приемаме пациенти с проблеми в гръбнака.
Важно е да се знае, че спиналната хирургия изисква един дълъг период на обучение, защото е високо интелектуална интервенция. Говорим за невралните структури - гръбначен стълб и гръбначно-мозъчни коренчета и всяка грешка може да доведе до парализиране, докато грешка при ортопедичните операции могат да доведат само до накуцване. Именно заради това много колеги не желаят да се обучават в тази специалност. 
- Какви други дейности извършвате в ортопедичното отделение на "Медика Русе"?
- Отделението е с трето ниво на компетентност и ние извършваме всички видове ортопедични и травматологични интервенции. Екипът лекува опорно-двигателния апарат, хронични заболявания на ставите, остри травми, протезиране на коленно тазобедрени стави, както и артроскопии на големите стави. В скоро време предстои въвеждане и на криоаналгезия. Това е един изключително съвременен метод за студово въздействие на периферните нерви на горни, долни крайници, глава и други органи, при който за период от 6 и повече месеца се премахват определени болки при хронични страдания чрез замразяване на нервите и операция.  
 - С напредване на възрастта много хора се оплакват от коксартроза и гонартроза. Какво представляват тези заболявания?
- Коксартрозата е заболавяне на тазобедрените стави, гонартрозата - на коленните стави. Лечението и при двете заболявания е смяна на ставите. Преди години имаше възрастови граници за тези интервенции, но сега вече няма. Това е така, защото социалната става /българско производство/ е на много ниска цена и издържа дълго време, ако бъде поставена правилно. Доказано е, че тя издържа на важните условия - вид на протезата, техническо изпълнение при поставянето й и експлоатацията. Последното условие е най-важно за износването на изкуствената става. Разликата при тазобедрената и колянната става е, че възстановянето на пациента е различно. При първата периодът е по-дълъг, а при колянната - по-кратък.
- Ако меките връзки на коляното се нарушат, какво се прави?
- Прилага се мекотъканна хирургия, която също се прави в нашето отделение. За целта менискусите се коригират по ендоскопски начин, което не е болезнено за пациентите.