Нивото на детска престъпност в Русе е изключително високо, а проблемът с наркотиците в учебните заведения и сред подрастващите е сред основните. Като цяло отчитаме спад в нивото на престъпност в русенската дирекция, какъвто има и в цялата страна, но това не ни успокоява. Проблемът с наркотиците е основен, и ако не се справим с него, това генерира последствия и в друга престъпност. Ще поставя конкретни задачи и срокове, за да има по-голяма ефективност. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след срещата си вчера с кметове на общини от областта, която определи като ползотворна. Обсъжданите с местната власт теми бяха сигурността, битовата престъпност и обществения ред.
Маринов посочи, че окръжният прокурор Георги Георгиев е извел като проблем това, че за да се справят с проблема с наркотиците, трябва всяко действие да стъпва на експертиза.
За съжаление, тук състоянието е зле, като имам предвид съответните технически средства, с които да се извърши експертизата. Трябва да минат едни обществени поръчки, за да оборудваме дирекцията с такива уреди и тогава разследването по тези престъпления ще стане по-бързо. Констатацията е, че досъдебните производства вървят бавно заради експертизите, каза още Маринов. 
Що се отнася до кметовете, вътрешният министър посочи, че навсякъде се иска повече полицейско присъствие, което обаче не винаги е възможно. 
Аз не смятам, че трябва да решаваме нещата само с полицейско присъствие, то е важно, но трябва повече техническо обновление. Това, което ми направи впечатление, е, че всички са разбрали, че видеонаблюдението е много важно нещо и в почти всички общини има камери, което е добър подход, защото е по-ефективен, обективен и ще освободи полицейски ресурс да се насочи към по-малките населени места. Другото хубаво тук е, че има много добра координация между кметовете. Така че пътят е правилен, каза още Маринов, като допълни, че сред проблемите, които са обсъдени на срещата, са паленето на стърнища, изхвърляне на битови отпадъци на нерегламентирани места. След срещата вътрешният министър посети и „Дунав мост“, за да огледа дали може да се направи нещо допълнително по отношение на организацията, за да се облекчи трафикът. 
Маринов си тръгна от Русе с картина, подарък от кмета Пламен Стоилов, който благодари за доброто сътрудничество. Вътрешният министър пък връчи на Стоилов и на областния управител Галин Григоров плакети.