Ще бъде извършена ДНК експертиза на загиналите в самолетната катастрофа в Република Северна Македония. Това се налага, тъй като телата на 4-членното семейство са силно обгорели и не може да се направи разпознаване по друг начин. Това заяви във великотърновското село Балван министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Вътрешният министър допълни, че за извършването на експертизите ще бъдат взети проби от близките по права линия на загиналите. За по-бърза процедура почернените роднини ще пътуват до Македония.

„За да се търси бързина ще трябва да пътуват близките до Северна Македония иначе самите процедури ще отнемат време. Трагедията е огромна и ние търсим по всевъзможен начин да облекчим близките. Държавата ще помогне с всички възможности да се намалят страданията им“, каза Младен Маринов.

БГНЕС припомня, че вчера македонските власти откриха останките на разбилия се малък самолет, който катастрофира във вторник. На борда на „Чесна“ П210Н са летели семейство – майка, баща /пилотирал самолета/ и две дъщери – от Охрид за София. Поради лошите метеорологични условия пилотът е поискал да кацне в Скопие, но след кратко време е поискал разрешение да продължи към София.

Самолетът е паднал край местността Солунска глава. Това е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония.

Машината е изчезнала в 17.16 българско време на 2 април, вторник. Преди да изчезне от радарите пилотът е съобщил, че има силни турбуленции. В издирването на останките от машината се включиха два полицейски хеликоптера, но поради лошите климатични условия издирвателната операция беше прекратена и отново подновена в сряда сутринта.

Българските власти бяха в постоянен контакт със своите македонски колеги. Министър-председателят Бойко Борисов разговаря със своя македонски колега Зоран Заев. Нашите спасителни екипи също бяха готови да се включат в издирването, ако се наложи.

Новината, че телата и останките от самолета са открити бе съобщена след вчерашното заседание на Министерски съвет от вътрешния министър Младен Маринов.

„Колегите от Република Северна Македония са успели да стигнат до мястото на катастрофата на самолета. Там на място са открити 4 тела“, каза той и добави:

„Телата на загиналите са транспортирани в тяхната съдебна медицина за съответната аутопсия и експертиза и едва след това ще можем да потвърдим самоличността на загиналите”.