Министър-председателят Бойко Борисов предлага Данаил Кирилов за министър на правосъдието, предаде репортер на БГНЕС. В момента Кирилов е председател на Правната комисия в НС.

Борисов посочи, че първата задача на Кирилов като правосъден министър ще бъде да работи за включване на общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон. Самият Кирилов обяви, че за него това е голямо предизвикателство.
Бойко Борисов поиска да има еднакъв аршин и за представителите на съдебната власт. Според него всички забъркани в скандала с КПКОНПИ и ВКС трябва да излязат в оставка или в дълъг отпуск.
„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички,  да излязат в дълъг отпуск докато се направят проверки. Това мога да каза за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов без да споменава имена.

Веднага след обявяването на номинацията му Данаил Кирилов направи първото си изявление, в което благодари за гласуваното му доверие. „Смятам, че с общи усилия ще се борим да постигнем положителен резултат. Много направихме досега. Признават се резултатите от Главна дирекция „Правосъдие“ на ЕК, надявам се да стигнем до положителен резултат“, каза той.
На този етап Кирилов не даде информация кой ще го замести начело на Правната комисия в парламента.

БГНЕС припомня, че Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър след като стана ясно, че е закупила на ниска цена апартамент в престижен столичен квартал.
Миналата седмица с постовете си на председател на ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и депутат се раздели Цветан Цветанов.