Рекорден брой заявки получихме тази година за нашата международна научна конференция, която ще се проведе за шести път, съобщиха от Регионална библиотека "Любен Каравелов". Над 90 литературоведи и специалисти от страната и чужбина са пожелали да участват с доклади и съобщения по темата "Идеи, идеали - възход и крушение" във форума, който ще се проведе на 23 и 24 април. Научен ръководител тази година е проф.Пламен Митев от Софийския университет "Св.Климент Охридски".
По традиция четвъртият месец от годината преминава под знака на книгата и четенето. Този път в Маратона на четенето в РБ ще бъдат представени няколко съвременни издания. На 8 април това ще бъде "Оскар" на Ангалот Енминас", на 9 април ще гостува проф.Сава Василев от Великотърновския университет, който ще срещне читателите с новата си книга "Разказвачът". На 11 април пристига доц. д-р Александър Йорданов с неговите "Патриотични уроци", а на 30 април Надежда Радева ще представи новия си поетичен сборник на фона на картините на румънската художничка Ина Стана Ребиган.  
Децата ще се запознаят с творчеството на един от емблематичните руски автори от миналия век - Корней Чуковски. Срещата с неговото творчество ще бъде на 13 април, когато в Детския отдел за автора на "От две до пет" ще разказват ученици от Европейското училище. На 17 април ученици от училище "Братя Миладинови" ще четат и драматизират басни, а на 19 април в 14.30 ч във фоайето на втория етаж на РБ ще бъде открита изложбата от първия национален конкурс "Вяра и упование" на училище "Тома Кърджиев". На 22 април в Маратона на четенето ще се включат и студенти от педагогическите специалности в Русенския университет, които под ръководството на доц. Велислава Донева ще припомнят "Врабчетата" на Йордан Радичков.