Започваме спектакли в двореца "Врана"! Това съобщи ексклузивно за вестник "Утро" директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. Започваме първо с детски спектакли, а през юни там ще представим най-новата ни постановка - мюзикъла "Кабаре", уточни Кюркчиев. 
Поканата за Русенската опера да покаже своето изкуство в изисканите пространства на царската резиденция идват от управата на двореца. Проведохме първите разговори с ръководството на "Врана" и вече сме уточнили първите ни изяви, предстои да договаряме и следващи наши гостувания, каза Кюркчиев.
Всъщност, предложението за артистичните рейдове дошло непосредствено след концерта на русенския оркестър в зала "България" на 18 март. Тогава под диригентството на Йордан Камджалов бе изпълнена Пета симфония на Густав Малер, с която два дни по-рано бе открит международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе. На концерта присъствал и Симеон Сакскобургготски, който седял в ложата заедно с оперния директор Иван Кюркчиев. 
След блестящото изпълнение на Малеровата симфония Кобургготски поздравил и маестро Камджалов, и Кюркчиев, като не скрил възхитата си от вдъхновената и високо професионална работа на оркестъра. 
Тогава аз пък му разказах за друг епизод от работата на Русенската опера, в който неговата майка, царица Йоана, също не сдържа възхищението си, каза Иван Кюркчиев. Преди двайсет години операта в Русе гастролира с "Аида" на Джузепе Верди в Лисабон - а на представлението присъства и царицата-майка. 
"След спектакъла тя дойде при нас, качи се на сцената, поздрави ни и каза: "Толкова се радвам да видя и чуя тези прекрасни артисти и солисти от операта в Русчук!". А мен самия толкова ме трогна това "Русчук" - което ние вече бяхме позабравили", върна се назад във времето Кюркчиев, който по време на лисабонския гастрол пак беше директор на операта. Тогава бяха едни от златните времена за нас - солисти в "Аида" бяха Орлин Анастасов, Мартин Цонев, Еми Ботева, които днес блестят на престижни сцени в Европа и Канада", добави русенецът. 
Дворецът "Врана" предоставя своите разкошни паркови пространства пред централната сграда за летни концерти и спектакли. От пет години това беше ниша, която запълваше главно Софийската филхармония, която изнасяше концерти, правеше детски музикални ателиета, представяше откъси от мюзикъли. С предложението, което сега е отправено към операта в Русе, е напълно възможно русенските музиканти и солисти да отместят столичните филхармоници от досегашния им "монопол" и с майсторство и артистизъм да превземат и тази сцена, като я добавят към своите творчески завоевания.