До няколко седмици ще бъде пуснато в експлоатация новото трасе при граничния пункт между Русе и Гюргево, чрез което броят на гишетата за обработка на документи на леки и тежкотоварни автомобили ще бъде удвоен. Това е една от мерките, които ще се предприемат, за да се облекчи трафикът на Дунав мост. Очаква се да се открият и нови паркоместа на митницата, където тежкотоварните автомобили да изчакват, докато преминат границата. Това каза областният управител Галин Григоров във връзка с петицията в сайта peticiq.com "Срещу тормоза на граница Дунав мост!". Тя започна на 30 март и вече е подкрепена от над 220 граждани.
В момента при влизане в България работят по две гишета за леки и тежкотоварни автомобили, а след откриването на новото трасе те ще станат осем. За съжаление, това ще облекчи единствено трафика от Румъния насам, но излизането от България ще продължи да бъде затруднено. Една от причините е в капацитета на Дунав мост. Няма възможност да бъдат пропускани всички автомобили, преминаващи през съоръжението, защото то е строено през 50-те години на миналия век и е предвидено за много по-малък поток от моторни превозни средства. Другата причина е от румънска страна, където поради законови изисквания не могат да се предприемат мерки за по-бърза документна обработка на влизащите в северната ни съседка автомобили, коментира Григоров. 
За пореден път той подчерта, че единствената възможност за справяне със задръстванията на границата е изграждането на втори мост между Русе и Гюргево. Това е кауза, за която от встъпването ми в длъжност като областен управител аз и екипът ми работим, като имаме подкрепата на всички представители на местната и държавна власт, допълни още Григоров. Тази седмица той ще има срещи с представители на институциите, за да се обсъдят възможни мерки за намаляване на задръстванията в района и облекчаване на трафика.