Досега говорих с премиера Зоран Заев, от снощи сме в комуникация. Правят всичко възможно да се стигне до катастрофиралия самолет. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено.

„Нашият хеликоптер е готов от снощи. Засега се справят, считат, че ще стигнат, тъй като е много непристъпна местността. Така, че дано по-бързо стигнат, за да видим и причините за катастрофата”, заяви българският премиер.

По-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че македонските спасители разполагат с необходимия ресурс, за да извършат спасителната акция, но нашите екипи остават в готовност, ако бъде поискана помощ.

Вътрешният министър отбеляза, че спасителните дейности са затруднени заради тежките климатични условия на мястото на катастрофата – дълбок сняг. По тази причина спасителите не са успели да достигнат мястото на инцидента още снощи.

БГНЕС припомня, че четиричленно българско семейство – майка, баща и две деца, загина, след като малкият самолет, с който са летели, се разби вчера в централната част на Македония.

Самолетът тип „Чесна” П210Н е летял от Охрид за София. Поради лошите метеорологични условия пилотът е поискал да кацне в Скопие, но след кратко време е поискал разрешение да продължи към София, съобщи Николче Тасески от въздушния контрол.

Самолетът е паднал край местността Солунска глава. Машината е изчезнала в 17.16 българско време. Преди да изчезне от радарите пилотът е съобщил, че има силни турбуленции. В издирването на останките от машината се включиха два полицейски хеликоптера. Поради лошото време към 20.00 часа българско време снощи издирвателната операция бе прекратена. Самолетът е бил с германски регистрационни табели.

Солунска глава е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония.