Здравната каса въведе лимит от 12 легла в отделението по палиативни грижи към Комплексния онкологичен център и това не ни позволява да приемем повече болни, а те имат нужда от спешни грижи, които не могат да получат в домашни условия, би тревога вчера управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров. По думите му, за да постъпи нов онкоболен в отделението, някой трябва да си отиде - в буквалния или в преносния смисъл.
Проблемът е от две години, но от началото на миналия месец проверяващите от здравната каса започнали да следят за всеки прием на нови пациенти не само по дни, а дори и по минути и секунди. По принцип за всеки лежащо болен в отделението касата плаща по 90 лева на ден и той може да остане 25 дни, след което се изписва. Когато проверяващите открият надхвърляне на лимита заради пациент, който наистина е имал нужда от спешен прием, касата не плаща изразходваните за пациента пари за лечението му и то остава за сметка на онкоцентъра. При отказ за прием пък роднините на онкоболните вдигат скандали на персонала на отделението, а той не е виновен за въведения лимит, посочи д-р Кожухаров.
Палиативните грижи създават комфорт на живот на тежкоболните пациенти и са им необходими. Проблемът е, че и това лечение е в лимит и, когато се налага да бъде приет човек, който има нужда от кръвопреливане, от парентерално хранене, от интерално хранене, от обезболяваща терапия и трябва да полежи известно време тук при нас в това отделение, трябва да бъдат записани тези хора в списък на чакащите. А това звучи малко странно, да не използвам по-други думи - какво чакат всъщност тези хора, които са в много тежко състояние в края на живота си. Те наистина искат, изискват специфично обслужване, голяма част от тях са със залежаване, имат декубитални рани, това изисква ежедневни превръзки. Семействата на една голяма част от тях се опитват да се справят по някакъв начин в домашни условия, но това е невъзможно, каза още д-р Кожухаров.
Той е изпратил писма до Националната здравноосигурителна каса, в които е посочил, че за палиативни грижи са му необходими 30 легла, но оттам няма никакъв отговор.
Друг проблем е неплащането на реанимацията в онкоцентъра, защото е с второ ниво на компетентност. Това означава, че разходите за всеки пациент, който след операция влезе в реанимацията, се поемат от КОЦ.
Не ми е много ясно каква е разликата в реанимациите в лечебни заведения второ и трето ниво, освен че на едните се плаща, а на другите не, но този товар пак е на нашия гръб, а ние плащаме за ток, вода, телефони и други консумативи, за които вземаме от парите за заплати на персонала, каза шефът на КОЦ.