Общината ще направи втори опит за дългоочакваното конструктивно укрепване на наклонения и потъващ блок "Русия", който крие реален риск за обитателите си. Тя обяви нова обществена поръчка за изготвянето на инвестиционен работен проект за укрепване на проблемната сграда срещу автогарата. Първи такъв опит бе направен през септември, но светлината в тунела за живеещите в блока угасна, след като в началото на тази година поръчката беше прекратена.    

До това решение се стигна, тъй като офертата на единствения участник в процедурата - варненската фирма „Фрибул“, не отговаряше на изискванията за изпълнение на поръчката.
За проучвателните и проектни дейности за конструктивното укрепване на блок „Русия“ и земната основа около него регионалното министерство отпусна 108 000 лева. Целта на общината е изготвянето на проекта да бъде възложено в най-кратки срокове, за да се избегне възникването на рискове и аварийни ситуации за живеещите там. А иначе срокът за проектирането ще е не повече от три месеца. 
Строеният през 1968 година 12-етажен блок „Русия“ започва да пропада след силното земетресение във Вранча на 4 март 1977 година и в момента в горната си част има отклонение от 79 сантиметра. По земната основа на сградата има много неравномерни слягания, които са причинили значителни повреди по фугите, а също пукнатини и деформации по носещата конструкция на сградата. Бетоновото покритие на покривните елементи е почти напълно разрушено и носещата армировка е силно корозирала, а това създава потенциален риск за безопасността на обитателите в сградата. В края на миналата година по опасно наклонения на една страна блок се появиха отново проблеми, свързани с течащия покрив. Потърпевши са хората, които живеят на последния 12-и етаж, както и съседите им отдолу. Вследствие на дъждовете мазилката от тавана под покрива се е откъртила, а хората се оплакаха, че и в апартаментите им има поражения.
Оферти ще се приемат до 22 април, а на следващия ден ще стане ясно кои фирми са подали предложения.