Преговарящият за Брекзит от страна на ЕС, Мишел Барние предупреди във вторник, че „с всеки изминал ден става все по-вероятно” Великобритания да напусне съюза следващата седмица, без сделка.

Барние се обърна към мозъчен тръст в Брюксел, само ден след като британските депутати не успяха отново да се обединят зад алтернатива на договорената от премиера Тереза Мей сделка, която тя подписа миналата година.
„Излизането без сделка, никога не е било желано и никога не е било според моя сценарии, но ЕС е готов. С всеки изминал ден това става все по-вероятно”, каза той.
„Нека първо да не забравяме, че вече имаме сделка, вече имаме споразумение, което бе подписано от Тереза Мей и британското правителство и Европейския съвет и Европейския парламент на 25 ноември миналата година, преди четири месеца”, заяви Барние.
„Опитахме се да гарантираме, че Великобритания може да напусне ЕС на 29 март, точно както Обединеното кралство беше предвидило.. ако те все още искат да напуснат съюза както му е редът, това споразумение, този договор ще бъде единствения начин”, каза той.