Русенският тежкоатлет Ангел Русев ще представя България на предстоящото европейско първенство по вдигане на тежести, което започва на 6 април. Домакин на надпреварата тази година е град Батуми, Грузия. Първенството ще бъде част от олимпийските квалификации, тъй като спечелените точки ще се зачитат в борбата за визи за Игрите в Токио 2020. За жалост травма попречи за Грузия да замине другият русенец в националния тим -  европейският вицешампион Стилян Гроздев. 
Окончателният състав на националите, които ще представят страната ни, беше определен преди ден след последното контролно на подготвителния лагер, който продължава вече втори месец край Варна. 
Общо 10 български щангисти представят страната ни. От всички тях с най-впечатляващи заявки като тежести са на щангист №1 на България за миналата година Ангел Русев. Младата надежда на ТСК "Русе" направи бомбастичен дебют на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Ашхабад през ноември миналата година. Тогава възпитаникът на Кристина и Радослав Атанасови счупи три рекорда за младежи в новата категория до 55 кг - в изхвърлянето, изтласкването и двубоя. 
Българският национален отбор пътува за Грузия директно от Варна на четири групи, като първата заминава в четвъртък, 4 април.