Европейската комисия е одобрила нова "Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция". Това съобщи зам.-министър Вергиния Кръстева по време на среща със земеделски производители в Русе. 
 Схемата за държавна помощ е разработена и ще се прилага по предложение на браншовите организации в сектор "Плодове и зеленчуци". Тя е насочена за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. 
Предвижда се чрез подпомагането да се покрият до 50% от разходите за купуване на такава техника от страна на държавата, но не повече от 120 000 лева, се казва в съобщението на министерството. 
 С тези 7,2 млн. лв. искаме да подкрепим българските производители в процеса на събиране на продукцията им. По този начин те ще бъдат още по-конкурентоспособни както на българския, така и на европейските пазари, подчерта Кръстева.
Следващата стъпка е бюджетът  и указанията да бъдат одобрени на Управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), което ще стане в най-скоро време.
Кръстева подчерта, че България иска увеличение на бюджета за обвързана подкрепа и разширяване на секторите, които обхваща в новата Обща селскостопанска политика. По думите й обаче, важните решения предстоят през септември тази година, след изборите за Европейски парламент.