След преместване стрелките на часовниците с час напред вчера, се изместиха и часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите, напомниха от "Енерго-Про". По-евтин ток през лятото ще черпим от 23 ч до 7 ч. През зимата периодът е между 22 и 6 ч. Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й за намаляване на сметките за електроенергия. Съвременните електроуреди в дома предлагат възможност за отложен старт, което позволява работата им през нощта.
"Енерго-Про" редовно запознава своите клиенти с ефективни начини за оптимизиране на енергийния разход в домакинствата. Компанията припомня някои от тях, които формират енергийно ефективни навици у потребителите и в дългосрочен план дават съществено отражение върху сметките за ток:
- Поставяйте хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди, за да не се повишава разходът му на електроенергия.
- В хладилника не поставяйте топла храна, а изчаквайте охлаждането й до стайна температура. Същото се отнася и за фризера.
- Поддържайте доказано оптимална температура от около +5 градуса за хладилната и -18 за фризерната част. По-ниски температури за съхранение на храната не са необходими и генерират излишен разход на електроенергия.
- При готвене използвайте котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда.
- Гответе в съдове с капак, който съхранява топлината и предотвратява излишното й отдаване.
- Изключвайте фурната десетина минути преди готовността на ястието и не я отваряйте без нужда.
- Стремете се да използвате пералнята и съдомиялната напълно заредени. При намалено замърсяване използвайте екологични програми.
- Нагласете сушилнята за работа при по-ниски температури, това щади и тъканите.
- Включвайте бойлера и други подходящи за това електроуреди (пералня, съдомиялна, сушилня) на нощен режим на работа, за да използвате тарифата с по-ниски цени.