Трима овощари, постигнали най-добри резултати в градините си, бяха отличени на тазгодишното издание на специалиираното изложение "Дунавски овощари 2019" в "Арена Монбат". С гласуване бяха определени победителите в три възрастови групи - до 25 г., до 45 г. и +45 г., съответно Елиф Амди от Батишница, Мерал Наим от с.Искра и Веско Киров от Шумен. Решаващи за класирането бяха гласовете на двамата агрономи на сдружението, които познават насажденията на всички, а и най-добре могат да преценят дали овошките се гледат по правилата на земеделската наука.
В изложението взеха участие тридесетина компании, предлагащи посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове и хранене на растенията и др. За пръв път на овощарите бяха демонстрирани биоагенти, които убиват вредителите по овошките, и машина за бране на сливи и вишни, която при дефицита на работна ръка в земеделието става все по-желан продукт. 
Проведени са успешни бизнес срещи, като особено обнадеждаващи за дунавските овощари са контактите с веригата "Билла", която има интерес да купува и продава тяхната продукция, съобщи председателят на сдружението Николай Колев.