Група скаути и венчъри прекараха съботната нощ в Екомузея, за да наблюдават живота на рибите в аквариума в приземния етаж. Това съобщи Капитана - Теодор Пеев, който възобнови скаутската организация и създаде единствения в България клуб на морските скаути.
Момичетата и момчетата си бяха подготвили спални чували и се бяха въоръжили с фенерчета и други нужни за необичайното нощно приключение вещи. То е посветено на Световния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април, обясни Пеев. Дотогава всяка събота в Екомузея ще влизат различни групи скаути, които ще наблюдават какво се случва с водните обитатели в аквариума. Това е част от нашата програма за изучаване на есетрите и другите риби, както и всички организми, които са характерни за поречието на Дунав, добави Капитана.
Впрочем, скаутите се събраха пред входа в Екомузея точно в Часа на земята - когато по цялото земно кълбо за час хората с екомислене загасиха лампите.
Русенските скаути имат немалко информация за живота в реките и покрай тях - при това информацията им е "от първа ръка", събрана по време на гребни походи и лагерите сред природата близо до брега на Дунава. В четирите си нощни акции в аквариума на русенския музей те ще проследят какво правят рибите, водните костенурки, растенията след залеза на слънцето.   
Инициативата на русенските скаути да пренощуват на нетрадиционното място впечатлило и четирима френски скаути, които пътешестват с велосипеди и завчера пристигнаха в Русе. Двама от тях дори се присъединили към русенската група - а след приключението в събота през нощта вчера те заедно с другите двама французи продължили пътя си към Букурещ.