Петиция за по-експедитивна обработка на автомобилите и по-бързо преминаване на Дунав мост започна в интернет. На денонощие трафикът през границата в двете посоки е няколко хиляди автомобила. Събирането на подписи на адрес https://www.peticiq.com/227033 ще продължи до средата на май. Инициатор на акцията е Васил Златев, който е и сред най-активните участници в протестите за чист въздух в Русе.
"Докога ще търпим тоталната дезорганизация на границата при Русе-Гюргево?! Не може граница с такъв трафик да има 1-2 гишета за обработка на хилядите коли, които минават по нея! Особено уикендите е някакъв АД. Нека да се увеличат екипите за проверка и да се създаде някаква организация, за да не чакаме с часове там! Това се отнася както за българската, така и за румънската граница. Подписката ще бъде изпратена до отговорните власти на 15.05.2019." Това е дословно текстът, на петицията, която до вчера вечерта бе подкрепена от 115 души.
Мнозина от подкрепящите не само дават своя подпис, а и коментират мотивите си, които могат да се обобщят със следните мнения.
"Престъпление е да се хаби ресурсът на хиляди хора и машини по такъв глупав и безсмислен начин, само защото една службичка буквално саботира процеса. Както и времето и нервите на хората които пътуват за удоволствие", заявява Злати Георгиев.
"Пътуваме постоянно и винаги тръгваме с поне 1 час по-рано, за да сме сигурни,че ще успеем да стигнем навреме. Време е да се вземат мерки", апелира Камелия Кръстева.
"Подписвам, защото не искам да губя половин ден чакайки по границата, вместо да пътувам или да се разхождам", посочва Силвия Илиева.
"Минавам редовно през Дунав мост. Загубеното време спира икономическото развитие на региона. Време е за промяна", призовава Венелин Иванов.
"Подписвам се, защото вече 24 години пътувам през тази граница и никога не съм видял оправия. Дано се постигне положителен резултат след подписването на тази петиция. Успех", пожелава Галин Гинчев.
Успехът ще е нужен. В първите дни на 2018 година русенецът Левен Колев пусна петиция в същата платформа за премахване на таксата за преминаване на Дунав мост за автомобили с русенска регистрация. Тя бе провокирана от обсъжданата идея Румъния да направи същото с колите с гюргевски номера. Събраха се 855 подписа, които бяха представени на омбудсмана Мая Манолова и други институции, но никой не си направи труда дори да коментира желанието на хората.