Франциск отправи призива си в началото на двудневното си посещение в Мароко

Папа Франциск призова светът да промени отношението си към мигрантите, хиляди от които загинаха през последните години при опит да достигнат Европа.

Папата отправи призива си малко след началото на двудневното си посещение в Мароко, откъдето хиляди пътуващи към Европа мигранти се насочват към Испания.

„Мигрантите трябва да се възприемат като личности, а не цифри и да се признават правата и достойнството им във всекидневния живот и при вземането на политически решения”, заяви Франциск на официална церемония по посрещането в Рабат. „Вие знаете за моята голяма загриженост за често мрачната съдба на такива хора, повечето от които не биха напуснали страните си, ако не са били принудени”, добави той.

Този проблем „няма да бъде решен чрез издигане на бариери, подхранване на страх от другите или отказ да се помогне на тези, които законно се стремят към по-добър живот за себе си и семействата си", подчерта Франциск.

Папата призова Мароко да продължи да приема мигранти и да им предлага защита. Той изрази надежда, че страната ще продължи да бъде модел за човечност, добър прием и защита на мигрантите, стремящи се към по-добър живот.

В африканската страна има около 100 000 мигранти и правозащитни организации съобщават за случаи на злоупотреби, припомня ДПА. Очаква се по-късно Франциск да се срещне с мигранти в център за подслоняване, управляван от католическо благотворително дружество.

Освен това папата призова за развиване на диалога между християни и мюсюлмани. „Бих искал да подчертая отново нашата нужда от сътрудничество, за да дадем нов тласък на изграждането на свят на по-голяма солидарност, отличаващ се с честни, смели и необходими усилия за развиването на диалог, който уважава богатството и различието на всеки народ и на всеки индивид", подчерта Франциск. „Всички ние сме призвани да посрещнем това предизвикателство, особено в сегашния момент, когато има риск нашите различия и липса на познания едни за други да бъдат експлоатирани като повод за конфликт и разделение", предупреди той на церемонията.

„Ние вярваме, че Бог е създал човешките същества равни по права, задължения и достойнство и Той ги призовава да се отнасят едни към други като към братя и сестри и да разпространяват ценностите на добротата, любовта и мира", добави Франциск, призовавайки за търпелив, обмислен, честен и откровен диалог, който да помогне да се намерят решения на проблема с глобалното затопляне и премахването на бедността.

В реч на същата церемония крал Мохамед Шести защити религиозната толерантност. „В качеството ми на крал на Мароко и Предводител на правоверните, на мен е поверено да гарантирам свободата да се упражняват всички небесни религии", подчерта той.

В Мароко има малки християнски и еврейски общности, но мнозинството жители са мюсюлмани. По оценки на Ватикана католиците са около 23 000.

Очаква се утре папата да отслужи литургия на стадиона в Рабат.