Група скаути и венчъри се приготвят тази нощ да прекарат в Екомузея, за да наблюдават живота на рибите в аквариума в приземния етаж. Това съобщи Капитана - Теодор Пеев, който възобнови скаутската организация и създаде единствения в България клуб на морските скаути. Момичетата и момчетата в момента сгъват спални чували и се въоръжават с фенерчета и други нужни за необичайното нощно приключение вещи. То е посветено на Световния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април, обясни Пеев. Дотогава всяка събота в Екомузея ще влизат различни групи скаути, които ще наблюдават какво се случва с водните обитатели в аквариума. Това е част от нашата програма за изучаване на есетрите и другите риби, както и всички организми, които са характерни за поречието на Дунав, добави Капитана. 
Русенските скаути имат немалко информация за живота в реките и покрай тях - при това информацията им е "от първа ръка", събрана по време на скаутските гребни походи и лагерите сред природата близо до брега на Дунава. Сега те ще проследят какво правят рибите, водните костенурки, растенията, когато са под водата.   
Междувременно стана ясно, че към русенските скаути тази вечер ще се присъединят и техни френски съмишленици и връстници. Днес русенчетата от "Приста скаутинг" ще посрещнат четирима скаути от Франция, които пътешестват с велосипеди. Като научили за предстоящата напълно реалистична "Нощ в музея", двама от французите решили да станат част от русенската изследователска нощна екомисия и също ще пренощуват в Екомузея при рибите и водните костенурки.