Световна премиера на "Robugus/Rovigo" на Драгомир Йосифов, фестивална премиера на "Координати на един храм" на Петър Керкелов и цялостна премиера на "Asylphonia II" на Божидар Спасов в пълната му версия с видео - това предстои да съпреживее публиката в предпоследната вечер от "Мартенски музикални дни". Тази вечер на концерта на ансамбъл "Crush", който дебютира на фестивалната сцена, предстои да зарадва сетивата на почитателите на съвременната музика. Към премиерните изпълнения седмината музиканти добавят и още една - тя е на Лукас Тобиасен, който е част от ансамбъла. Творбата, която ще прозвучи за първи път, се нарича "Химера" и се изпълнява от флейта, бас кларинет, акордеон пиано, цигулка и чело. 
Концертът е обединен от названието "Сoncerto con Spasso" и е посветен на 70-ата годишнина на композитора Божидар Спасов. Огромна чест и изключителна радост за нас е да свирим на този престижен форум, при това да изпълним една програма от, със и за нашия дългогодишен приятел Божидар Спасов, каза пианистът Марин Петров.
Оказа се, че мои произведения, които са свирени на фестивала "Мартенски музикални дни" от 1997 г. досега, биха могли да напълнят 5 компактдиска - това е повече от три часа музика, каза Божидар Спасов. Той благодари на ансамбъл "Crush" за всеотдайното служене на съвременната музика, за която не е лесно да си пробива път. 
"Мартенски музикални дни" е единственото място, където се свири съвременна музика. Колкото и странно да е, русенската публика се научи да я слуша и колкото и да се дразни, идва на концерти и я възприема. Фестивалът е един от моите прозорци, през които мога да дишам. А Божидар Спасов, който ме е научил да обичам съвременната музика, беше нашето слънце - за мен и за други колеги, благодарение на когото при нас достигаше съвременната музика - както навремето това е ставало благодарение на Константин Илиев", каза Драгомир Йосифов.