БСП иска Обединени патриоти да напуснат Народното събрание заради Закона за вероизповеданията, а Обединени патриоти поискаха изслушване на външния министър Екатерина Захариева в пленарна зала, след като в четвъртък избухна дипломатическо напрежение между България и Турция. То дойде заради изказването на външния министър на нашите южни съседи, в което той обвинява София, че нарушава религиозните права на мюсюлманите.

От „Позитано” 20 настояват още главният прокурор Сотир Цацаров да започне проверка дали има намеса на Турция при промяната на закона, съобщи днес Корнелия Нинова.

„Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, посочи Нинова.

Според Корнелия Нинова разговорите и намесите на турската страна е била многократна.

От партията освен намеса на главния прокурор искат още Бойко Борисов да даде отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството защо той се е съгласил.

Нинова призова Обединените патриоти да напуснат правителството. В противен случай означава, че одобряват тази политика.

Призив има и към президента Румен Радев да наложи вето на закона и да свика КСНС.

Изказването от Турция, коментар на ДОСТ и мълчанието на Борисов са заплаха за националната сигурност и етническия мир в България, смята лидерът на БСП.

Депутатите от “Обединени патриоти” поискаха парламентът да проведе изслушване следващата сряда на външния министър Екатерина Захариева.

„Има намеса. Това се видя“, заяви председателят на групата на патриотите Волен Сидеров. „Не може външен министър на чужда държава да се изказва по този начин. Какви мерки ще вземе българската държава, ще отговори Захариева“, допълни още той.

Според него темата е деликатна, а промените в закона не са били навременни. „Хубаво беше да бъде изтеглен и обмислен. Колкото по-малко рамкираш вярата и религиите, толкова по-добре“, смята Сидеров.

На същото мнение бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него опитите за намеса на Турция у нас са публичен факт. „От това изслушване надали ще научим кой знае какво. Фактите са ясни, категорични и публични“, каза Симеонов.

„Постоянно се правят някакви провокации, както беше с учебниците, в които България беше включена в границите на Турция. Както беше с изявленията на Ердоган на предизборен митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърджали и т.н.“, допълни още той. Според него така югоизточната ни съседка прави „сондажи по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“.