"Страх ни е да не ни убият тук. Тук е тъмно, няма вече камери, махнаха ги, защото няма ток и не работят. Идваме от работа мръсни, не можем да се изкъпем. Ако трябва, ще съборим блока, цяла България ще вдигнем. Вадим пейките на улицата, да видим какво ще ми направят. Тогава да видиш какво става. Ако искат, да дойдат хиляда патрулки. Ние без ток ли да стоим тук? Ако трябва, ще хвърчи всичко тук", заяви емоционално Армано, собственик на апартамент в блока на бившето АОНСУ. Той и още 10-ина семейства са единствените, които все още са останали в 12-етажната сграда, чието електрозахранване е спряно заради натрупаните неясно от кого сметки от 50 000 лв.
Хората, които от няколко дни се топлят на открито с огън, се опитаха вчера да направят блокада на бул."Гоце Делчев" в отчаян опит някой да обърне внимание на проблема им. Те възнамеряваха да затворят пътя за един час, като го преградят с пейки. Намеренията им обаче бяха осуетени от пристигналите на място две патрулни коли на полицията.
Служителите на реда търпеливо им обясниха, че имат право да протестират, но трябва да спазят закона и да подадат предварително уведомление. Помолиха ги да загасят огъня, тъй като нямат право да го палят на открити пространства, и то сред дървета. Пререкания между обитателите на блока и полицаите нямаше, още повече, че самите изстрадали хора са благодарни на полицията, която обикаля редовно вечер района. Но казват, че това не е решение.
Светослав Цонев, който живее с дъщеричката и съпругата си в блока, казва, че е принуден да стои тук, за разлика от повечето си съседи.
"Всички се изнесоха, където могат. Който има възможност, си взе квартира. Аз не мога и вечерно време е ужас. Загъваме се с одеяла, топлим се с газ, палим си свещи за осветление. С малки деца сме, аз да съм самичък, как да е, ама това малко дете вечерно време се страхува. Да отиде до тоалетната го е страх, стряска се", казва мъжът.
Най-тревожно е вечер, когато се стъмни. Досега входната врата на блока е била с чип, но тъй като няма ток, не се заключва. Видеокамерите във входа също са демонтирани. Жените, които са втора смяна, се изчакват навън, за да се приберат заедно по тъмните стълби.
Всички са категорични, че ще стигнат до крайни действия.
"Ще уведомим кмета, заставаме тук, затваряме пътя и ще стоим, докато не ни чуят. Докато някой не дойде да вземе под внимание нашия въпрос. Пуснахме писмо до Мая Манолова, до председателя на Народното събрание, но знаем кога ще ни отговорят. Ние не можем да продължаваме по тоя начин, хората се изнервят", казва още Светослав.
Най-тревожното е, че няма яснота какво се случва с тока в блока. Според някои той ще остане спрян поне до лятото, според други има вероятност и да го пуснат скоро. Хората очакват днешната поредна среща на домоуправителя с "Енерго-Про", за да видят развитието и да решат кога ще организират блокадата на пътя.