Млад русенец е загинал при трудова злополука в Германия. Трагичното произшествие е станало в немския град Рощок в края на декември миналата година, съобщи вчера главен инспектор Георги Георгиев от Инспекцията по труда. 
Русенска строителна фирма, която има обекти и в България, и в чужбина, изпраща работници на обект в немския град. В един от дните преди празниците в края на годината младият русенец се качва на повдигаща се платформа, а докато съоръжението го качва нагоре, единият двигател внезапно спира. Платформата се завърта, мъжът пада от 60 метра височина и загива.
Шокиращата смърт се разследва и в Германия, и в България. Националният осигурителен институт признава случая за трудова злополука, при нас пък е съставен акт за трудово нарушение, каза Георгиев. Нарушението е свързано със застраховката на загиналия. 
Оказва се, че дали поради недоглеждане, или по друга причина, германските работодатели сключват анекс към договора на работника, с който увеличават размера на българската му заплата, като я правят адекватна на немската, но пропускат да направят същото и по отношение на застраховката. Така сумата на обезщетението, което вдовицата и малкото дете на мъжа трябва да получат, остава процент от неговата скромна българска заплата, а не от значително по-солидната сума, която е фиксирана в немския анекс към трудовия договор, както е редно.  
Издали сме предписание на немската фирма и очакваме нейната реакция, каза Георгиев, като уточни, че случаят е своеобразен прецедент.