43 деца от Русе и областта са станали жертва на насилие или са били в рискова ситуация през миналата година. Това съобщи вчера директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Милена Влахова. В отдел „Закрила на детето“ са постъпили 49 сигнала, по три от тях информацията не се е потвърдила, а за три от децата сигналите се повтаряли. 18 от тези деца са претърпели физическо насилие, а 9 - сексуално, каза Влахова. 5 хлапета са били унижавани психически, а 11 са страдали от пренебрегване, добави тя и уточни, че това означава, че тези хлапета не са разполагали с достатъчно храна, здравни грижи и са живели в мизерни условия. 
23 от малките потърпевши са момчета, момичетата са 20. Най-много посегателства са извършени спрямо деца на възраст от 12 до 16 години - те са 18 на брой. 9 са във възрастовия диапазон 8-11 години, 10 - между 4 и 7  години. Пострадалите бебета до 3-годишна възраст са 4, а две от жертвите са между 17 и 18-годишни. 
Най-честите мъчители на децата са собствените им родители, констатира Милена Влахова. Посегателства са извършили 8 бащи и 3 майки. На 9 от децата е посегнал техен познат, на 7 - друго дете, а три са станали жертви на съжители на родителите си. 
В половината от случаите - 21, насилието се извършва в домовете на децата, каза Влахова. С 8 от пострадалите това е станало на улицата. За такъв случай в Русе разказа шефката на РДСП. Минувачи подали сигнал на тел.112, че 10-годишно дете е малтретирано на улицата. Полицаите реагирали веднага, завели детето в болница, а социалните потърсили роднини, при които по-късно настанили пострадалото. 
Сигналите са главно от Русе и Бяла, в повечето останали населени места няма разпознаваемост, тъй като общностите там са по-затворени и трудно преодоляват някои бариери, обясни Влахова. В отдел „Закрила на детето“ в Русе през миналата година са постъпили 28 сигнала, в Бяла са работили по 18 случая. По 28 случая е сезирана Районна прокуратура, образувани са били 15 досъдебни производства, заведени са и 13 дела. 
Една от драстичните ситуации в Бяла е била със сигнал за дете, станало жертва на сексуално насилие. Директорът на училището, където 8-годишното момче учи, алармирал отдел „Закрила на детето“. Оказало се, че от известно време то живее при баща си, а майката, която живее другаде, контактува с него по телефона и идва да го види. Тревогата на директора била, че бащата блудства с детето. Незабавно била свикана среща по т.нар. Координационен механизъм за взаимодействие в такива рискови ситуации. Детето било прегледано и разпитано в специалната Синя стая - при щадящи крехката му психика условия, като станало ясно, че блудството не е било еднократно. Бащата бил арестуван и вече имал присъда за грозното посегателство, а момчето било предадено на майката. 
За 25 от всички пострадали деца сме предприели различни мерки за закрила: 4 от тях са настанени в кризисни центрове, 8 са в приемни семейства, едно е в Център за настаняване от семеен тип, две са при близки и роднини, коментира Влахова. Социални работници и психолози помагат на децата да преодолеят травмите и на родителите да преосмислят поведението си, добави тя.