Ако политическата система на Великобритания не успее да прекъсне бъркотията с Брекзит, страната е изправена пред перспективата за развод с Европейския съюз на 12 април.

Ето кои са основните начини, по които Великобритания ще бъде засегната:

Бизнес планиране

Около 80% от британските компании са преценили, че са готови за изход от “без сделка”, според проучване на Bank of England, публикувано на 21 март, спрямо 50% в еквивалентно проучване през януари.

Според проучването обаче много компании отбелязват, че потенциалното въздействие върху митата, граничните проблеми, движението на обменните курсове и признаването на сертификатите “са извън техния контрол”.

През февруари правителството заяви, че само 40 000 от 240 000 предприятия, които търгуват само с държави от ЕС, са получили необходимите номера за митническо освобождаване.

Търговски сделки

Великобритания ще бъде със статут на “трета страна” в ЕС, а в търговските отношения ще се прилагат правилата на Световната търговска организация.

Докато средната митническа ставка на ЕС за трети страни е ниска – около 1,5% – те са по-големи в някои сектори: за коли, процентът е 10%.

Великобритания също ще загуби достъп до пазарите, обхванати от търговските споразумения на ЕС, въпреки че успя да възпроизведе някои от тях, включително с Швейцария и Израел.

Тя също така се споразумя със Съединените щати, Австралия и Нова Зеландия за осигуряването на взаимно признаване на днавзартите в много области.

Закъснения на границите

ЕС казва, че ще започне незабавно митнически проверки, инспекции на безопасността на храните и проверка на стандартите на ЕС на границата си с Великобритания, което ще доведе до дълги забавяния по натоварените пропускателни пунктове.

Великобритания се готви да отвори нови маршрути и да увеличи връзките от други пристанища, за да премахне претоварването на Дувър.

Правителството твърди, че не очаква недостиг на храна, въпреки че може да има намаляване на избора на бързо развалящи се стоки, но депутатите изразиха загриженост за възможността от “паническо запасяване”.

Северна Ирландия

Великобритания казва, че няма да приложи незабавно митнически проверки на границата с Ирландия, за да избегне повишаване на напрежението в някога конфликтната провинция Северна Ирландия.

ЕС обаче ще настоява за наблюдение на стоките, които ще преминават през външната граница на блока, въпреки че ще се опита да направи процеса възможно най-малко досаден.

Великобритания предполага, че може да се наложи да възобнови прякото управление над Северна Ирландия, за да управлява ситуацията “без сделка”, след като правителството в Белфаст преустанови работа от януари 2017 г. поради кавга между двете партии за подялбата на властта.

Права на гражданите на ЕС

Около 3,5 милиона европейски граждани живеят във Великобритания, а около един милион британци са се установили на друго място в ЕС.

Великобритания и много други държави-членки вече са предложили да защитят правата на тези граждани, въпреки че дългосрочният им статут би бил по-ясно определен в отхвърленото засегаспоразумение на Тереза Мей с Брюксел

Британските граждани, които пътуват до ЕС, ще бъдат ограничени до 90-дневен престой и веднага ще бъдат подложени на по-строги паспортни проверки.

Лекарства

Британското правителство е поискало от фармацевтичните компании да имат запаси за шест седмици с около 7000 лекарства, идващи от Европа, които се издават по лекарско предписание или само от аптеки.

Министрите казват, че транспортирането на лекарства ще бъде приоритизирано, а тези с кратък срок на годност, като медицински радиоизотопи, биха могли да бъдат транспортирани по въздух.

Финансови услуги

От двете страни бяха постигнати някои споразумения, включително едногодишно споразумение за защита на пазара на деривати, който се намира в Лондон.

Търговците купуват тези сложни, но жизненоважни финансови инструменти, за да се застраховат срещу внезапни лихвени или валутни колебания.

Пазарът на дериватите в ЕС бе оценен миналата година на 660 трилиона евро.

Самолети и влакове

ЕС се съгласи да разреши полетите от Обединеното кралство към останалите 27 държави-членки да продължат до март 2020 г., ако Лондон действа на реципрочна основа, но въздушните превозвачи може да не са в състояние да осъществят вътрешноевропейски връзки.

Друга ограничена във времето сделка ще позволи на камионите да продължат да превозват стоки във и извън Великобритания, при условие че Лондон осигурява реципрочно третиране на операторите от ЕС.

Връзката на високоскоростния влак през 50-километровия тунел под Ламанша между Великобритания и Франция ще остане отворена в продължение на три месеца, докато Великобритания приеме стандартите за безопасност на железопътния транспорт в ЕС.