Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага гласуването по пакет “Мобилност” за 1 април в Брюксел, но дебат днес ще има.

Таяни отменя вота по пакет “Мобилност” по силата на правило 175 за работата на институцията. Според него, когато в директива има повече от 50 поправки, първият човек в ЕП може да го върне, предаде Нова телевизия.

За днес е планиран протест на българските превозвачи. Над 100 от тях заминаха за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения. Техни представители трябва бъдат допуснати в зала, ако има обсъждане. Паралелно с протеста в Страсбург, такъв ще има и в София. Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз ще се съберат по обед пред храм-паметника “Св. Александър Невски” и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица “Раковски”.

Снощни стана ясно, че премиерът Борисов е поискал подкрепа от шестима премиери за пакета “Мобилност”. “Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета “Мобилност”, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.