Ризата на св.Димитър басарбовски пристигна в събота в Русенската епархия като дар от Румънския патриарх Даниил по случай петата годишнина от избора на дядо Наум за Русенски митрополит. Светецът е покровител на румънската столица Букурещ и е прекарал живота си в Басарбовския скален манастир край Русе, затова обителта е много посещавана от румънски вярващи.
За хората, които се поклониха и целунаха реликвата, емоцията бе много силна. „Много съм доволна, за първи път в живота си го виждам, за толкова години. Щастлива съм, неописуемо е вълнението, което изпитвам, закърмена съм с вярата и това е нещо, което в живота се случва на човека веднъж“, каза Богомилка Георгиева. Друг мъж сподели, че усещането да се докоснеш до тази ценност е на спокойствие и мир. „Усещането е за мъдрост, която те обхваща, и за това, че всичко лошо се оттича от теб“, каза той.
В катедралния храм „Света Троица“ бе отслужена Златоустова света литургия от митрополит Наум заедно с архиереи на Българската православна църква. В края на службата владиката направи своеобразен отчет за изминалите пет години.
„С Божията помощ тук се обновиха десетки храмове, възроди се мисионерската просвета и благотворителна дейност на Светата ни църква, като се засилиха и добрите контакти на Русенската митрополия с братската нам Румънска патриаршия и други православни църкви“, заяви дядо Наум. Той сподели радостта си, че са завършени най-после храмът „Всех Святих“, църквата към скалния манастир в Басарбово и новата църква в Бяла. Предстои да бъде приключен и строежът на църквата към манастира в Копривец.
Митрополитът прочете и документа, с който Румънският патриарх Даниил дарява ризата, покривала мощите на Св.Димитър Басарбовски.
Ценната реликва ще бъде пренесена днес в Басарбовския скален манастир, където ще остане за поклонение в новата църква на светата обител.