„Свободна зона - Русе“ ЕАД си е изградила име на най-голямото и най-добре развито предприятие от този тип в България, в което оперират местни и чуждестранни фирми с над 300 работници и служители. Дружеството разполага с територия от над 830 000 квадратни метра, като част от нея е със статут на „свободна зона“, съгласно митническото законодателство. 
След като отчетохме тенденция на почти пълна заетост на индустриалните площи на нашата територия, разширихме сградния си фонд, за да подобрим условията на обслужване на товарите за предоставяне на по-качествени услуги, каза изпълнителният директор на „Свободна зона-Русе“ ЕАД Димитър Недялков.
През февруари е построена нова сграда от термопанели, която е предназначена за претоварване на товари от камиони на закрито. Тя е с площ от 400 квадратни метра и е съобразена с най-новите тенденции при изграждане на складове, логистични и индустриални помещения. 
Реализираната инвестиция значително ще подобри обслужването на товарите. Пунктът за претоварни операции има необходимата височина, а подът е с изключителна здравина, за да могат в него едновременно да бъдат обслужвани две превозни средства, като се извършва претоварване директно от камион на камион. Поставено е съвременно LED осветление, а сандвич панелите, използвани за изграждането на халето, допринасят за по-добрата енергоефективност. Освен това „Свободна зона-Русе“ осигурява подемно-транспортна техника, съобразена с европейските норми, дизайн и функционалност. През настоящата година се планира подновяване на част от техниката с цел поддържане на високо ниво на обслужване. Предвидено е закупуване на нов газокар с товароподемност 1,6 тона и възможност за повдигане на товарите над 4 метра.
За запазване на конкурентните си предимства фирмата непрекъснато инвестира в подобряване на материално-техническата база и поддържане на сградния фонд, каза още Недялков. Преди една седмица е приключил цялостният ремонт на още една индустриална сграда с площ над 2000 квадратни метра, която вече очаква да посрещне своите клиенти. Рехабилитацията е повишила енергийната й ефективност и експлоатационните й качества, тъй като е санирана изцяло, подменена е съществуващата дограма, освежени са битово-санитарните и офис помещения, поставени са съвременни, автоматични секционни врати, производство на водеща в бранша фирма. 
Дружеството предоставя на своите клиенти и две складови помещения, оборудвани със стелажи с над 1000 палетоместа, открити складови площи, както и паркинг за тежкотоварни автомобили.
Към днешна дата на територията на „Свободна зона - Русе“ оперират австрийска производствена компания за изработка на метални съдове за фармацевтичната индустрия, производствено предприятия за изработка на машини за тежката промишленост, дистрибуторски център за опаковане и етикетиране на текстилни изделия, склад и дистрибуторска база на фармацевтична компания, фирми, които извършват спедиторска дейност и съхраняване на товари. Доставчикът на логистични услуги „Ренус България“ ЕООД отскоро също откри тук нов офис, посочи шефът на зоната. Той обясни още, че благодарение на отличната си локация, добра инфраструктура и концентрация на нови и реновирани индустриални, складови и офисни помещения „Свободна зона - Русе“ ЕАД е предпочитан партньор за местни и чуждестранни инвеститори, както и за логистични компании.