Американски туристи откриха официално новия круизен сезон по река Дунав. Първият кораб със 143 пасажери акостира вчера сутринта на понтона на "Дунав турс", където по традиция бе посрещнат с концерт на Биг бенд Русе под диригентството на Димчо Рубчев. Очаква се през тази година сезонът да бъде много силен, като прогнозите са за увеличение от 30 процента на туристическите кораби, които идват в България по реката. Само "Дунав турс" вече има заявки да посрещне 140 кораба.
Чужденците, които пътуват по маршрут от Будапеща до Констанца с кораба "Ривър Адажио", ще останат на брега два дни. Днес ще разгледат забележителностите в Русе и ще обядват в Стълпище в комплекса"Седем поколения", а утре са във Велико Търново и Арбанаси. Някои от туристите вече са били в Европа, други пък очакват с интерес първата си среща със Стария континент.
Сара Пеникорд от Северна Каролина споделя, че досега е правила два круиза по море, но това е първото й пътуване по Дунава.
"Много се забавляваме,  Европа ни харесва, защото виждаме много стари неща. Има неща, които пък са били възстановени, и е интересно", казва тя.
Семейство Маги и Пол Чери вече са били на круиз по реката преди две години.
"Тогава пътувахме в горната част на Дунава, от Нюрнберг до Будапеща, и сега искахме да слезем надолу по течението. Очакваме да се запознаем с културата, да видим какви са хората тук и как живеят", обяснява Маги. Съпругът й допълва, че имат много познати в Щатите, които са от Западна Европа. "Но когато дойдеш на място, можеш да научиш много различни, нови и интересни неща. Освен това много ни харесва и храната", казва Пол.
Туроператорите се стараят да направят речния туризъм още по-атрактивен.
"Целта на това пътуване, на този тип круиз, който привлича туристите, е слизането до делтата на Дунав. Това е като пътуване на живота - да се премине през целия Дунав, като в България спирките са Видин, Свищов и Русе. Това, което се променя в речния туризъм, е, че пътуват все повече туристи, които искат не да опознаят само стандартните забележителности, а и да са извън традиционната програма. Така че ние сме гъвкави и предлагаме нещо по-интересно - да се срещат с местните хора или лично с духовници, винен туризъм. Нещо, което да комбинираме, така че те да останат доволни и да им е интересно, да се срещнат с реалността и с истинските хора", казва изпълнителният директор на "Дунав турс хотелс" Златомира Стефанова.
Тъй като много малко от корабите правят нощувки, е трудно да се осигурят посещения на представления и концерти в Русе.
"Стараем се да правим мини концерти с операта, което стартирахме вече и е много интересно, класически концерти, фолклор, но масово такова посещение на театри и на опера в Русе все още не можем да осигурим, макар да ни се иска", сподели още Златомира Стефанова.