Четири проекта на Русенския университет печелят 33 990 лева от общата сума, която отпуска общинската фондация "Русе - град на свободния дух" по програма "Знание и растеж". Това става ясно от резултатите от поредната конкурсна сесия, които са публикувани на електронната страница на фондацията. 
Оттам обобщават, че са постъпили 39 проекта на 27 кандидати, като исканата от фондацията сума е била 227 717,77 лв. Комисията с председател зам.-кметът Страхил Карапчански, който е и председател на "Русе - град на свободния дух", е одобрила 23 проекта, за които отпуска общо 107 299,38 лв.
Простите сметки показват, че четирите проекта на РУ всъщност печелят една трета от цялата сума - 32 процента. Русенската Алма матер печели адмирациите на комисията с идеите "Hydro Lab" - 14 800 лева, "Адаптация на обучението по технически и естествени науки към изискванията на Индустрия 4.0" /7000 лв./, "STEAM EDU4future STEAM Образование за устойчиво бъдеще" /7060 лв/ и "Практикум по финансова математика "Анализирай това" /5130 лв./.
Другият силно предпочетен кандидат е сдружението "Мечтание" - то получава общо 10 656 лева за три свои проекта. И трите идеи са с интересни названия, зад които не е ясно какво точно стои: "Вечери за наивници" /1800 лв./, "Градоред. Русе - град със значение" /1636 лв./ и "Десант на книгата Русе 2019" - каквото и да значи това - който ще бъде финансиран с цели 7220 лева! Тук е мястото да припомним, че фондация "Русе - град на свободния дух" и друг път е оценявала високо идеи на "Мечтание" - като т.нар. къщички за книги, които на два пъти получиха финансиране, но на много места отдавна са премахнати /както на Американското пазарче/, а другаде са празни и разкъртени /в Дойче шуле, примерно/. 
Финансова подкрепа получават запасните военни, един мотоклуб, скаутите, библиотека "Л.Каравелов", туристическо дружество "Приста". Одобрени са проекти на училища: Дойче шуле, Гимназията по облекло, "Иван Вазов", "Йордан Йовков", Английската гимназия и Европейското - впрочем, неговият проект получава най-скромните 420 лева.  
Затова пък регистрираната в Своге фондация "Гласът на децата" ще вземе 6000 лева за проекта, наречен "Мрежа училищни медии". Възможно е да става дума за "радиомрежа", тъй като създателката на фондацията работи в едно от столичните радиа и вече е правила подобни проекти в софийски училища за млади радиожурналисти. Впрочем, софийският проект е бил под патронажа на евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел, а такава подкрепа винаги е ключова.
И още един детайл прави впечатление. Сред спечелилите одобрението на комисията е и още един прелюбопитен нерусенски кандидат. Фондация "Международна награда на херцога на Единбург - България" ще вземе 2680 лева за своя проект "Готови за света". Какво точно представлява това - при положение, че самата въпросна "награда на херцога на Единбург" поощрява тийнейджъри, които сами /!/ си поставят предизвикателства за усъвършенстване /учат езици, стават доброволци и т.н./ и не се нуждаят от инвестиции - ще разберем по-късно.