Тя е живата богиня на италианското кино и все още една от най-красивите жени в света, въпреки че вече е на 84 години. София Лорен има две награди „Оскар“ - за главна женска роля във филмовата класика „Чочарка“ и за цялостно творчество, но това, което остава встрани от богатия й живот в киното, е, че смуглата красавица е отлична готвачка. Като истинска италианка тя е влюбена в родната кухня и ореолът й на филмова икона не я притеснява да си сложи престилка и да застане до печката в кухнята си. Сърцето й завинаги е откраднато от неаполитанския вкус, който помни от малкото рибарско селище Поцуоли недалеч от Неапол, където е отраснала в дома на баба си Луиза. Именно любимите неаполитански рецепти са в основата на първата кулинарна автобиографична книга на актрисата „В кухнята с любов“, публикувана през 1971 г. в Италия
София я пише през 1968 г. в Швейцария, където очаква раждането на първото си дете. Вече официално е омъжена за режисьора Карло Понти след много перипетии и опасност от затвор. Любовната история между двамата е като роман за католическите догми в италианското общество през миналия век. Когато се запознават през 1950 г., нисичкият режисьор е на 38 години, женен и с две деца, а тя е 16-годишна участничка в конкурс за красота. Понти е впечатлен от екзотичната й красота и я кани на пробни снимки, а операторите са ужасени как да скрият големият й нос и широкия й ханш. Съветват я да си направи пластична операция на носа и да отслабне, но тя категорично отказва. На 19 години София му става любовница, но той не може да се разведе със съпругата си, защото за римокатолическата църква раздялата е непростим и недопустим грях. През 1957 г. двамата се женят в Мексико, но 5 години по-късно анулират брака си, защото Понти може да бъде обвинен в двуженство и да влезе в затвора. През 1965 г. София и Карло стават френски граждани, режисьорът най-после получава развод и на 9 април 1966 г. се жени за своята голяма любов.
Междувременно София преживява една любовна афера с американския актьор Кари Грант, докато снимат „Гордост и страст“ в Холивуд през 1957 г. Тя е на 23 години и силно е привлечена от Грант, но вече е омъжена за Понти, макар и само в Мексико. Тя избира италианеца и по-късно Лорен дори казва, че в някаква степен „се е омъжила за баща си“. Не само заради разликата във възрастта, а защото през целия й живот бащата е липсвал. София е родена в приют за самотни майки, защото баща й изоставя майка й още докато е бременна. Признава детето, но така и не се жени за майка й, макар двамата да имат още една дъщеря по-късно. За избора си да се омъжи за Карло Понти София Лорен пише: „Всичко, което някога съм искала, е да имам семейство, признато от обществото и църквата. Законен съпруг, деца. И това е заради отказа на моя баща да ме признае официално“.
През 1968 г., докато в хотел „Интерконтинентал“ в Женева чака раждането на първия си син Карло Понти-младши, актрисата започва да експериментира с ястия и да пише рецепти. „Имах нужда от две неща за такава книга: време и желание за готвене. Между филмите никога не съм имала много от първото, но винаги съм имала много от второто. С едно неудобство: или да се сдържам да ям, или да си разваля талията“. Така се ражда „В кухнята с любов“, в която са включени над 200 рецепти от любимия Неапол и много разкази за неаполитанското детство на Лорен. Но тя не се преструва, че прекарва цялото си време в кухнята, готви „прекрасният готвач“ Ливия, а тя се включва, само когато иска да направи нещо със собствените си ръце.
През 1999 г. актрисата издава още една книга „София Лорен: Рецепти & спомени“, в която включва 100 рецепти на любими семейни ястия, които знае от баба си Луиза, която имала невероятни кулинарни умения, но освен това обичала да импровизира. Включени са и рецепти от цяла Италия - пици и ризото, богати супи, пикантни рибни ястия и примамливи десерти. Сред познатите ястия е например салтимбока и агнешко с билки от Неапол, но има и малко известни рецепти, които тя е открила, като варени патладжани с гъби и сладко-солено ястие с ориз, пуешко месо, кестени и сушени плодове. С чувство за хумор София си спомня случки от своя живот, истории от пътуванията си, съвети от много готвачи и лични бележки. Включително и съвети към домакините, например какво да направят, ако за вечеря имат голям брой гости: „Специалистите съветват, че не трябва да имате повече от осем гости. Ако са повече, разговорите стават трудни. Всеки ще разговаря с лицето отдясно или от ляво, особено ако масата не е кръгла, а правоъгълна. Още по-лошо е при официалните обяди, когато хората седят в една линия на масата! Опитах се да намеря друго решение. Ето какво правя: ако имам повече от дванадесет гости, аз слагам няколко маси, но не ги оставям да седят. Всеки може да си вземе от шведската маса и да седне до този, който му е интересен“.
София не крие любовта си към италианската кухня и дори на нея отдава удивителната си красота: „Всичко, което виждате, дължа на спагетите“. Тя си спомня, че са имали твърде малко за ядене по време и след Втората световна война, затова се радва на всяко ястие и говори с любов за зрели сирена, домашно приготвена паста и сосове. В интервю за Daily Mail през 2009 г. актрисата говори за страстта си към готвенето и пастата. Предпочита южноиталианските доматени сосове пред сметановите и отбелязва: „Ако се придържате към здравословен сос, тестото не е вредно“. Любимият макаронен сос например идва от северните крайбрежни райони на Лигурия. Той напомня известния песто дженовезе, но се използва магданоз вместо босилек и се добавя пюре от аншоа, което отменя необходимостта от добавяне на сирене.
Сред любимите ястия на семейство Понти са паста Болонезе с богат месен сос, патладжан и грах с бекон и пармезан, тирамису. Обикновено готви имено тях, когато синовете й Карло Понти-младши и Едуардо Понти, вече над 40-годишни, й отиват на гости. „Най-важната съставка в добрата семейна кухня е любовта. Любовта към онези, за които готвиш“, казва София Лорен. Това е нейната „малка тайна“ за вкусна храна заедно с копъра и сладкия босилек.

Тирамису

Необходими продукти: 
3 яйца
5 с.л. захар
170 г маскарпоне
1 голям пакет бишкоти (приблизително 36)
1 чаша портокалов ликьор
1 чаша кафе еспресо
50 г черен шоколад
1/2 чаша неподсладено какао
Начин на приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват със захарта в средно голяма купа до побеляване и сгъстяване. В отделна купа се разбиват белтъците до твърди върхове. В трета, по-голяма купа се смесват жълтъците и маскарпонето, след това се добавят белтъците и внимателно се разбъркват до получаването на кремообразна смес.
В подходящ съд 22х30 см се подрежда плътно ред бишкоти. Напояват се с лъжица с половината от ликьора и половината от кафето. Покриват се с половината маскарпонена смес, настъргания шоколад и половината какао. Отгоре се нарежда втори ред бишкоти, поръсват се с останалите ликьор и кафе и се покриват с другата половина маскарпонена смес. Съдът се прибира в хладилник поне за 12 часа, а може да се направи и 24 ч предварително. Преди сервиране се поръсва с останалото какао.