Тази вечер „Мартенски музикални дни“ ще върне публиката шест столетия назад - в епохата на гения Леонардо. Това ще направят артистите от италианската формация „Ла Росиньол“, която ще представи своя пърформанс „Във времето на Леонардо да Винчи“. 
Групата, основана през 1987 година в град Кремона, е сдружение на артисти и изследователи, които са приели за своя кауза изучаването и изпълнението на старинни танци и музика. Групата създава своя репертоар, като издирва оригинални източници и използва исторически изследвания в цяла Италия. Освен това „Ла Росиньол“ събира старинни музикални и танцови образци и черпи вдъхновение в Швейцария, Португалия, Франция, Германия, Израел, Тунис, Алжир, Египет, Русия, Ливан Мароко, Словения, Хърватия, Унгария, България, Малта, Бразилия, Дания, Скандинавските страни, Бразилия, Колумбия, Индонезия и много други страни по света. Техните концерти на фестивали и театрални форуми винаги се превръщат във впечатляващи събития. 
Със сигурност такова събитие ще бъде и тази вечер на русенския фестивал. Днес вече пристигнаха шестимата артисти, които ще излязат на сцената, облечени с костюми от епохата, музикалните инструменти също са копия на автентичните от времето на Леонардо. Това е една удивителна епоха, когато шедьоврите следват едно невероятно кресчендо, казват от „Ла Росиньол“. Тази тяхна програма е резултат от прецизна работа, свързана с реконструкция на костюми, инструменти, музика и хореография. Пърформансът представлява своеобразно пътуване през дворцовата атмосфера и през местата, където Леонардо да Винчи е живял и работил, като тази среда се пресъздава чрез музика и образи. 
„Ла Росиньол“ за първи път се представят на русенския фестивал и като знаем как календарът на формацията е запълнен не по дни, а по часове, ние сме много щастливи, че успяхме да уговорим това гостуване, което ще се превърне в празник за нашата публика, каза арт директорът на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова. Тя изказва специални благодарности за съдействието на Италианския културен институт.