До края на годината футболният клуб "Дунав" ще се преструктурира в акционерно дружество, като ще предложа общината да влезе с определено участие. В момента на юристите е възложено да проучат този въпрос. Това съобщи кметът Пламен Стоилов по време на дългия дебат на вчершната сесия, преди да се приеме решението общината за поредна година да спонсорира футболния "Дунав" с 270 000 лева, а срещу средствата клубът да я рекламира. 
Момчетата от футболния клуб дават всичко от себе си, за да зарадват цялата спортна общественост, и без съмнение на Русе му приляга да има елитен футбол. Спортът обединява и е наш дълг да го подкрепяме, категоричен бе кметът. 
Както заявиха ден по-рано на специална пресконференция, възражения срещу това решение имаха от групата на "Патриотите, ВМРО". Темата повдигна Нина Крушева, която посочи, че това предложение е противозаконно и предоставянето на такава голяма сума на клуба не е обосновано. Тя подчерта, че има различни спортни клубове с редица постижевния и шампиони, които получават средства между 3 и 5 хил. лева. 
Червеният съветник Пламен Рашев призова да се даде думата на представител на клуба, за да стане ясно дали парите се харчат целесъобразно. 
Председателят на надзорния съвет на "Дунав" Росилина Симеонова обясни, че бюджетът на клуба е около 2.7 млн. лева, а в клуба има назначени 45 души. 
"Забравят се много бързо успехите на клуба отпреди няколко години и събираните по 13-14 хиляди души на стадиона. Разбирам, че има ощетени клубове, но вместо да се режат пари, е най-добре да бъдат увеличени средствата и за другите клубове, каза Симеонова. Тя припомни, че футболният клуб е създаден през 2010 година, като през 2014 е получил първата помощ от общината, а преди това се е развивал с лични пари или от спонсори. Заради футболния клуб се създават игрища, заради него децата в много училища тренират. Заслугата на клуба е голяма и той е локомотивът на един дълъг влак", посочи още Симеонова.  
Кметът Стоилов беше категоричен, че ако общината не подкрепя футбола, този клуб няма да го бъде. Затова и преди гласуването на предложението той посочи, че с него се заявява дали съветниците искат Русе да има елитен футбол, или не.
"Няма футболен клуб, който да оцелява без подкрепа на местните власти. Това е един от най-обичаните спортове в света. С тези средства се осигурява издръжката на клуба за един месец. Клубът прави всичко възможно за търсенето на генерален спонсор и съм убеден, че пред него има бъдеще. Спонсорите първо гледат има ли подкрепа от общината и няма ли я общината, няма как да дадат един лев", каза още Стоилов. 
Евгени Игнатов от ГЕРБ припомни, че преди 12 години по програма "Спорт" е имало 8 хил. лева, а сега са 900 хил. и 270 000 са една малка капка от помощта на администрацията за този спорт. Неслучайно този спорт е най-популярният - Цар Футбол и Царица Лека атлетика, допълни още съветникът. 
Наличието на футболен отбор в "А" група има големи обществени измерения и има символ за подхранване на местния патриотизъм. В "А" група са всички водещи градове в България. Без общината да направи знак за подкрепа, спонсорите си отиват, коментира общинският съветник от "Демократична България" проф.Велизар Павлов. 
След като предложението на Нина Крушева за оттегляне на точката не беше одобрено, решението "Дунав" да рекламира Русе, като бъде финансово подпомогнат, беше прието с 42 гласа "за" и само четири "против".