С плакати "Здравеопазването си тръгва с нас", "Достоен труд, достойно заплащане", "Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се грижи да вас", "Искаме да живеем и лекуваме в България" близо 300 медицински сестри, лаборанти, акушерки, фелдшери и рехабилитатори излязоха вчера на протест в Парка на младежта заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Недоволството на здравните работници от двете университетски болници, Белодробната болница, Центъра за психично здраве и множество лаборатории в Русе бе подкрепено и от лекари и студенти във Факултета по здравни грижи в Русенския университет, които също обявиха, че искат да останат да работят в България, а не да се трудят в чужбина заради по-високите заплати.
Подкрепяме националния протест на медицинските специалисти за вдигане на стартовото възнаграждение до две минимални работни заплати и промяна в условията на труд, каза старшата акушерка в АГ комплекса Галя Добрикова.
По думите й в някои отделения недостигат по 4-5 медицински сестри и се налага една сестра да се грижи за 20 пациенти, което допълнително нагнетява напрежение.
Медицинските специалисти са голяма сила и няма да спрем протестите, докато искането за увеличението на заплатите не се изпълни. Ние поставяме срок на управляващите да решат този въпрос до 26 март, като искаме да се свика комисия да изработи нова методика за заплащане на труда ни, в която да участват и медицински сестри от Българската асоциация по здравни грижи. Ако това не стане, протестите ще продължат, заяви председателят на Регионалната колегия на професионалистите по здравни грижи Татяна Атанасова
Проблемите с медицинските специалисти датират от  2000 година, когато се въведе здравната реформа. 19 години медицинските сестри са подложени на агресия от пациентите, но трябва да търпят, защото не могат да ги оставят на съдбата. Точно заради това и ниските заплати младите сестри напускат, а на работа остават пенсионерки на по 60-70 години, притиснати от ниските пенсии. Затова в съсловието не са редки инфарктите и инсултите, каза още Атанасова, която също е медицинска сестра.
В подкрепа на протеста е организирана подписка, която ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването, в здравната комисия в Народното събрание и в Съюза на здравните работници в България.